Керівник САП пропонує «рецепт» для боротьби із системною корупцією

Керівник САП пропонує «рецепт» для боротьби із системною корупцією

Укрінформ
Для покращення розслідування системної корупції і діяльності організованих злочинних груп потрібно на законодавчому рівні удосконалити інститут укладення угод зі слідством.

Про це повідомив очільник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко на пресконференції в медіацентрі Україна - Укрінформ.

«Удосконалення інституту угод дасть можливість бути більш ефективними у розслідуванні системної корупції і діяльності організованих злочинних груп... Фактично прокурор позбавлений можливості запропонувати особі, якщо вона готова йти на співпрацю і викривати інших учасників, менший термін, ніж передбачено законом, або взагалі умовний термін», - сказав він.

«Це було б ключовим інструментом, який дав би нам можливість руйнувати організовані злочинні групи і системну корупцію, оскільки досить важко задокументувати під час розслідування саме організатора злочину, який не залишає будь-яких письмових чи інших слідів. Людина нічого не підписує, а дає лише усні вказівки і фактично єдиним джерелом таких доказів є залучення до співпраці людини саме з середини схеми», - додав Клименко.

Читайте також: Глава САП назвав 2023 рік найрезультативнішим у роботі антикорупційних органів

Нагадаємо, 1 січня набув чинності закон, який посилює незалежність САП і частково скасовує так звані «поправки Лозового» - обрахунок термінів слідства з моменту внесення відомостей про правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Закон надає САП статус окремої юридичної особи, незалежної від Офісу генерального прокурора, а також передбачає зміни процедури конкурсного добору на посади керівника, його заступників та прокурорів відомства.

Закон також включає очільника САП до переліку посадовців, яким надається доступ до державної таємниці усіх ступенів секретності.

Документ надає повноваження керівнику САП самостійно визначати структуру, штат та організацію діяльності САП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-