Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Громада у смартфоні. Три цифрові інструменти для розвитку громад і регіонів

Громада у смартфоні. Три цифрові інструменти для розвитку громад і регіонів

Укрінформ
Цифровізація має чималий потенціал не тільки для громадян, а й для громад і територій

Українці вже знайомі із перевагами «держави в смартфоні». Проте, цифровізація має потенціал не тільки для громадян, а й для громад і територій. Діджитал-рішення допомагають розвивати довіру між суспільством та владою всіх рівнів – місцевого, регіонального та національного, створюючи “громаду у смартфоні”.

Роками політика регіонального розвитку в Україні будувалися на основі теоретичних викладок і уявних показниках, відірваних від реальності. Коли рік тому було створене об’єднане Міністерство, нашим головним викликом було перейти до політик, заснованих на реальних даних. Але як це зробити в умовах, коли наявні дані є застарілими та неточними? А обсяг реальних даних і динаміка їх оновлення настільки величезні, що обробити їх вручну просто неможливо?

Впоратись з цим викликом можливо тільки за умови впровадження сучасних цифрових рішень, які докорінно змінюють підхід до формування державної політики та прийняття рішень. Уявіть собі, що управлінці вашої громади зможуть приймати рішення, засновані на верифікованих даних – так, як роблять сучасні технологічні компанії. Кошти на відновлення зруйнованої районної лікарні можна залучити напряму від міжнародних фінансових організацій, через державну електронну систему. А будь-який громадянин може відстежувати ці процеси онлайн та бути залученим до них.

Це наша мета. Минулого року команда Міністерства працювала над 3 революційними цифровими інструментами, які ми продовжимо удосконалювати у 2024 році. Вони зроблять вищеперелічене можливим та забезпечать якісно нову регіональну політику.

ІНСТРУМЕНТ № 1: ГЕОІНФОРМАЦІЙНА СИСТЕМА МОНІТОРИНГУ ТА ОЦІНКИ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ

Геоінформаційна система (ГІС), яка знаходиться на фінальній стадії розробки, дозволить збирати та систематизувати дані про соціально-економічне життя громад та регіонів у зручному форматі на основі багатошарової інтерактивної мапи. Йдеться про набори показників – демографічні, економічні, освітні, медичні тощо. Паралельно наша команда напрацьовує рішення для створення ефективної системи муніципальної статистики. Адже місцеві дані мають бути актуальні, якісні та верифіковані.

У систему будуть “зашиті” інструменти, які дадуть змогу аналізувати поточну та перспективну ситуацію на окремій території. Звісно, йдеться про просторово-географічний компонент, а також такі універсальні аналітичні методи як SWOT та інші. Це забезпечить органи влади актуальними даними та аналітикою для прийняття більш ефективних управлінських рішень щодо відновлення та розвитку громад і регіонів.

ГІС є базовою складовою нашого бачення перезавантаження регіональної політики – адже всі планувальні документи на рівні регіонів та територіальних громад ми хочемо перевести в цифровий формат. Зокрема це стосується стратегій розвитку громад та регіонів, виконання яких тепер можна буде моніторити онлайн. Це допоможе встановити реальний взаємозв’язок стратегічних цілей, завдань та заходів у Стратегіях розвитку із верифікованими показниками, а також підвищити якість та прогнозованість рішень. Подібного інструменту в держави ще не було.

На державному рівні ГІС допоможе більш ефективно впроваджувати регіональну політику, зважаючи як на поточну ситуацію в окремих громадах і регіонах, так і на їхній потенціал і особливості розташування, дизайну інфраструктури, природних ресурсів і виробничих потужностей тощо. Ми зможемо стимулювати регіональний розвиток не “наосліп”, а базуючись на чітких даних, збалансовано підсилюючи наявний потенціал територій.

ІНСТРУМЕНТ № 2: ЕКОСИСТЕМА DREAM

Екосистема DREAM інтегрує в собі можливості 9 державних ІТ-систем та реєстрів (таких як Реєстр пошкодженого та знищеного майна, Єдина державна електронна система у сфері будівництва, Prozorro тощо), щоб сформувати єдине цифрове вікно управління проєктами відновлення та розвитку. Наразі в системі понад 1560 проєктів, а підтверджене фінансування становить 78,5 мільярда гривень.

Усі дані по цих проєктах є відкритими і доступні через публічний модуль аналітики DREAM Аналітика. Ми прагнемо, щоб всі проєкти відновлення і модернізації і відновлення були заведені в DREAM, що забезпечить можливістю отримувати дані щодо кожного етапу їхнього впровадження. Це зробить відбудову прозорою та підзвітною, адже надає величезні можливості як для громадського моніторингу, так і органів контролю та правоохоронців.

У систему вже заведені проєкти, які отримали фінансування з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. На прикладі Фонду у 2023 році були успішно випробувані фінансові механізми підтримки регіональних проєктів. Так, регіональні проєкти відбирались за методологією пріоритезації, розробленою спільно з експертами Світового банку та Коаліцією громадських організацій RISE Ukraine.

У цілому через Фонд ліквідації було спрямовано 10,6 млрд грн на 337 проєктів 99 територіальних громад. В першу чергу, йдеться про відновлення житла, критичної інфраструктури, освітніх закладів і закладів охорони здоров’я, укриттів. Самі громади отримали можливість самостійно подавати проєкти на фінансування, і вони довели свою спроможність визначати пріоритети та ефективно використовувати кошти.

Для громад DREAM – це сучасний інструмент для управління проєктами. Наразі системою з системою працюють понад 530 органів управління: ОМС, ОДА, міністерств тощо. Для всіх ініціаторів проєктів проводиться навчання та забезпечена технічна підтримка. Цього року використання DREAM має стати обов'язковим, але переваги системи спонукають громади приєднуватись до неї вже зараз, на добровільній основі. Система дозволяє формувати проєкти за вимогами міжнародних донорів, просувати проєкти, а також залучати кошти на їх впровадження.

В DREAM заведені проєкти, які отримали фінансування від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ), Світового банку, урядів Литви, Естонії, Великобританії. Цього року в системі з'явиться функціонал фінансових програм, який надасть громадам прямий доступ до міжнародного фінансування. Своєю чергою, міжнародні партнери отримають інструменти відбору та моніторингу проєктів, які дозволяють побачити, як використовується кожен євро чи долар їхньої підтримки. Це формує довіру фінансових партнерів та мотивує їх більше нам допомагати.

ІНСТРУМЕНТ № 3: ПОРТАЛ «ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ»

Публічний портал «Децентралізація» буде принципово змінено. Із суто інформаційного сайту, що містить базову необхідну інформацію, він має перетворитися на сталий інструмент для просування реформи. Зокрема, це передбачає ще більш інклюзивний та дружній контент, прозорі та зрозумілі правила користування, а також практичні інструменти для впровадження реформи децентралізації.

Фактично, йдеться про концептуальне розширення «Децентралізації». Ми інтегруємо портал з екосистемою DREAM та Геоінформаційною системою моніторингу та оцінки регіонального розвитку, створимо на його основі Реєстр рішень ОМС та базу документів центральних органів виконавчої влади, які стосуються діяльності ОМС. Також на порталі з’явиться можливість проведення онлайн-консультацій для представників органів місцевого самоврядування.

Цифровий реєстр рішень ОМС необхідний для неупередженого, прозорого адміністративного нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування відповідно до наших євроінтеграційних зобов’язань. Масштабні зміни порталу відбудуться протягом 2024-2025 років.

БЕЗАЛЬТЕРНАТИВНА ЦИФРОВІЗАЦІЯ

Величезні обсяги потреб у відновленні громад, необхідність врахування регіональної специфіки та потенціалу регіонів, а отже й обробки і аналізу великої кількості даних для прийняття ефективних рішень – ось тільки кілька викликів державної регіональної політики сьогодні. Цифрові інструменти та системи є обов’язковою умовою для забезпечення відновлення і розвитку регіонів.

Та головне – цифровізація створює все більше можливостей для громад і громадян долучатися, робити свій власний внесок у відновлення та розбудову держави. Адже тільки залучення та об’єднання зусиль на всіх рівнях дозволить досягти нашої мети – створити потужні, спроможні, розвинуті й по-справжньому європейські громади.

Олександра Азархіна, заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-