Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Агресор знищив ваш будинок? Дізнайтеся, як отримати компенсацію від держави

Агресор знищив ваш будинок? Дізнайтеся, як отримати компенсацію від держави

Укрінформ
Як розраховується сума компенсації, котра фігурує потім у сертифікаті. Що слід зробити насамперед при оформленні та які мають бути ваші подальші дії

Сьогодні верифіковано понад 250 тисяч приватних будинків та квартир, які зазнали руйнувань внаслідок повномасштабної агресії. На жаль, це не остаточні цифри – комісії органів місцевого самоврядування продовжують фіксувати пошкодження, які країна-агресор завдає українській інфраструктурі.

У травні 2023 року набув чинності закон, що визначає правила та порядок державних компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло. Уже більше 35 тисяч родин отримали гроші на термінові та капітальні ремонти своїх осель, перші 50 родин змогли придбати нові квартири чи будинки за рахунок компенсацій. Незабаром розпочнеться ще один етап – у людей з’явиться можливість отримати  кошти на відбудову зруйнованого  приватного житла на власній земельній ділянці.

Природно, в суспільстві є багато запитань щодо порядку надання державою цих компенсацій та принципів їхнього використання. Я  би хотіла відповісти тут на найпоширеніші.

ЩО СЛІД ЗРОБИТИ НАСАМПЕРЕД

Спочатку – про сертифікати на придбання нового житла, адже цей різновид компенсацій за зруйноване житло вже діє.

Якщо квартиру чи приватний будинок знищено внаслідок російської агресії, насамперед слід подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно та заяву на отримання житлового сертифіката.  Найшвидше – в мобільному застосунку Дія через розділ «єВідновлення». 

Від Дії  інформація надійде до органу місцевого самоврядування (ОМС) громади, де розташовано зруйнований будинок. ОМС перевірить інформацію та складе акт про зруйноване житло. Він буде зафіксований в Реєстрі пошкодженого та знищеного майна, який адмініструє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Важливо, що подати через Дію заяву на отримання житлового сертифікату можуть і українські  громадяни, які тимчасово проживають  за кордоном.  Щоправда, коли орган місцевого самоврядування фіксуватиме  на місці факт знищення будинку, бажаною є  присутність власника або уповноваженої ним особи – щоб підтвердити викладене в акті  рішення ОМС.

ТРИМАЙТЕ ДОКУМЕНТИ В ЕЛЕКТРОННОМУ РЕЄСТРІ

На цьому етапі потрібна наявність  документів, що підтверджують право власності на зруйноване житло. Необхідно, щоб  інформація про право власності була в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Дані про право власності на житло точно є у цьому реєстрі, якщо будь-які  нотаріальні чи реєстраційні дії вчинялися з будинком чи квартирою від початку  2014 року.

Якщо  ж  будинок старший та/або  з ним відтоді нічого не відбувалося, необхідно мати паперові документи. У цьому випадкові потрібно звернутися в Центр надання адміністративних послуг або до нотаріуса, який має повноваження державного реєстратора  –  їх внесуть до реєстру.

Найгірше, коли інформації про права власності на житло немає в реєстрі речових прав на нерухоме майно  і, водночас, втрачено паперові документи. Тоді вирішувати питання права власності доведеться через суд, а це потребуватиме часу.

Тож незалежно від потреби отримання компенсації за зруйноване житло, усім бажано внести інформацію про право власності  на житло у Державний реєстр речових прав на нерухоме майно – якщо її досі там немає.

ЯК РОЗРАХОВУЮТЬ СУМУ, ЩО БУДЕ ВКАЗАНА В СЕРТИФІКАТІ

Розраховуючи суму компенсації, ОМС діє тут за визначеною  урядом  формулою.

Основою для розрахунків є усереднена ринкова вартість житла на території  України, на основі аналізу укладених ще до війни угод купівлі-продажу нерухомості. До неї застосовують низку підвищуючих чи понижуючих коефіцієнтів:  залежно від області чи міста, кількості квартир, року будівництва житла тощо. 

Отже, сукупно базова вартість квадратного метра та застосування згаданих вище коефіцієнтів і дають суму в сертифікаті, яку людина може використати для купівлі нового житла.

Важливо розуміти, що йдеться лише про житло. Під цю компенсацію не підпадають зруйновані допоміжні господарські споруди: сараї, літні кухні, гаражі тощо. Метою програми – забезпечення житлом тих, чиї домівки зруйновано.

ЯКЩО Є СУМНІВИ У РОЗРАХУНКАХ ОРГАНУ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

Держава передбачила кілька запобіжників нарахування компенсації.

Перший – до складу комісії обов'язково повинні входити представники громадських організацій, які контролюють здійснення розрахунків. 

Друге – урядовою постановою передбачено, що власник зруйнованого житла у п’ятиденний термін після визначення його вартості комісією може оскаржити таке рішення, якщо, на його думку, ОМС нарахував суму некоректно.

Також існує  моніторинг рішень комісій на рівні Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

ОТРИМАЛИ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ГОТОВНІСТЬ СЕРТИФІКАТА.  ЩО ДАЛІ?

Коли комісія завершила розрахунки, вони коректні та їх ніхто не оскаржив, людина отримує в Дії повідомлення про формування сертифіката.  Він буде чинним 5 років.  У документі вказано суму, яку  держава надає власнику на купівлю нового житла.

Далі можна аналізувати ринок, вирішувати, де саме хочете придбати нове житло, буде це квартира чи житловий будинок, будете купувати у забудовника чи на вторинному ринку тощо.

Щодо географії є зрозумілі обмеження – не можна буде купити житло в небезпечних, близьких до фронту територіях. Їх визначає Міністерство реінтеграції Наказом  від 17 серпня 2023 року № 224

І ще кілька важливих нюансів, які варто мати на увазі на цьому етапі. 

Цілком може бути, що вартість нового житла, яке ви хочете придбати за сертифікат, буде  більшою за прописану в ньому суму – тоді треба буде доплатити різницю власним коштом. Якщо ж сума нового будинку чи квартири буде меншою, то різниця ви зможете отримати пізніше, після стягнення з держави-агресорки репарацій за знищене в Україні майно.

Важливо, людина вільна у виборі регіону, де вона може придбати нову нерухомість, а також у типі нерухомості. Це може бути квартира, будинок або інвестиція в житло. Також людина вільна у виборі нотаріуса, з яким працювати

Тож у випадку, якщо хтось навʼязує вам – забудовника, девелопера або іншого продавця нерухомості, наполягає на зверненні до конкретного нотаріуса або якогось посередника – негайно звертайтеся до:

► гарячої лінії з питань запобігання корупції Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури: (044) 351-48-00

► урядового контактного центру: 1545

► правоохоронних органів – Національної поліції 102 та на спеціальну лінію НАБУ – 0 800 213 200

ЗАБРОНЮВАТИ НОВЕ І ВІДМОВИТИСЯ ВІД ЗНИЩЕНОГО

Коли визначилися із житлом і домовилися з власником, слід забронювати через Дію вказану в  сертифікаті суму.  Після бронювання ці кошти будуть доступними для купівлі вами житла протягом місяця.

Бажано, однак, перед бронюванням  надати нотаріусу для перевірки документи – ваші та продавця. Якщо все гаразд, нотаріус визначить дату укладення договору купівлі-продажу.

Але до оформлення придбання житла за сертифікатом ви маєте відмовитися від права власності на зруйноване житло. Цього не треба лякатися, адже ви скасовуєте право власності на обʼєкт, якого вже не існує.

Зробити це можна самостійно або ж з допомогою нотаріуса та реєстратора (звернувшись до ЦНАП).  Власне, відмовитися можна й раніше, але краще, коли комісія при ОМС ухвалить рішення про нарахування компенсації за зруйноване житло та сформує сертифікат. Сертифікат автоматично згенерується в мобільному застосунку Дія. 

У ЗНИЩЕНОГО ЖИТЛА КІЛЬКА ВЛАСНИКІВ –  ЩО ЦЕ ОЗНАЧАЄ НА ПРАКТИЦІ

Насамперед кожному зі співвласників буде сформовано сертифікат відповідно до його частки у володінні квартирою чи будинком, сума компенсації  відповідатиме цій частці.

Але є важливий нюанс –  аби хоча б один із власників зміг свій сертифікат використати, відмовитися від права власності на зруйноване житло мають усі.  Водночас, всі, хто проживав спільно в квартирі чи будинку,  можуть так само спільно придбати нове житло на наявні у них сертифікати.

КОШТИ ЗА СЕРТИФІКАТОМ СПРЯМОВУЮТЬ ПРОДАВЦЮ, А НЕ ПОКУПЦЕВІ

Отже, ви забронювали кошти, нотаріус зареєстрував угоду про купівлю-продаж.  А як же покупець може розплатитися?

Це зробить держава, а саме Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури. Щойно інформація про купівлю вами житла надійде до Реєстру пошкодженого та знищеного майна, міністерство автоматично її побачить та в п'ятиденний термін здійснить оплату  продавцеві за вашим із ним договором.

Варто мати на увазі, що придбане за сертифікат житло не можна відчужувати протягом п’яти років.

НЕ СЕРТИФІКАТ, А ГРОШІ НА ВІДБУДОВУ ЖИТЛА

Незабаром стане доступним другий спосіб отримання компенсацій за знищений будинок – надання державою коштів на його відбудову. Це стосується власників будинку на власній земельній ділянці.

Початок процесу той самий, що й у випадку сертифікатів – інформаційне повідомлення, фіксація руйнування комісією при ОМС, подання заяви на компенсацію. Ті ж вимоги та нюанси щодо  документів, описані вище. Комісія визначає розмір компенсації на таких же принципах, що і для сертифікатів. Потім людина відкриває рахунок в одному з банків, які є учасниками програми єВідновлення, і на цей рахунок надходитимуть кошти.

Інший важливий момент – ці кошти  людина зможе витратити лише на придбання будівельних матеріалів та на оплату будівельно-монтажних робіт.

А ЯК ЩОДО ЖИТЛА НА ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ?

Закон передбачає наявність окремого механізму, який надав би органам місцевого самоврядування інструмент фіксації фактів зруйнованого житла (але лише такого, не пошкодженого).

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури нині тестує використання супутникових знімків та інших інформаційних інструментів спільно з виконавчою комісією Мелітопольської міської ради аби пересвідчитися, що цього  достатньо для підтвердження факту знищення житла.

Експеримент працюватиме до середини лютого цього року. Якщо все пройде успішно, то підхід можна буде поширити на всі окуповані території та ті, де тривають бойові дії. Таким чином люди, які виїхали і житло яких зруйноване, також зможуть отримати компенсації.

Наталія Козловська, заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-