Зеленський провів телефонну розмову з президентом Румунії

Зеленський провів телефонну розмову з президентом Румунії

Оновлено
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський і Президент Румунії Клаус Йоханніс обговорили шляхи збільшення пропускної спроможності прикордонних переходів.

Як передає Укрінформ, про це Зеленський повідомив у Фейсбуці.

"Щомісячний український експорт через Румунію зріс із 2 млн тонн до 3 млн тонн, і ми обговорили шляхи збільшення пропускної спроможності прикордонних переходів для досягнення цільового показника в 4 млн тонн", - зазначив Зеленський.

Він подякував Румунії за підтримку рішення про початок переговорів про вступ України до ЄС та за готовність поділитися своїм позитивним досвідом європейської інтеграції.

Зеленський поінформував Йоханніса про продовження повітряного терору з боку Росії та наголосив на важливості подальшої співпраці з партнерами для зміцнення повітряного щита України. Також обговорили двосторонню співпрацю, включно з програмою підготовки українських пілотів F-16.

Співрозмовники домовилися розпочати роботу над двосторонніми гарантіями безпеки на основі Вільнюської декларації G7.

Читайте також: Президент подякував Румунії, яка допомогла українським фермерам вижити

"Ми цінуємо розвиток міцного українсько-румунського стратегічного партнерства", - зазначив Зеленський.

Як повідомляє Офіс Президента, Зеленський відзначив важливість рішення Європейської ради щодо початку переговорів про вступ України та Молдови до ЄС. Глава держави подякував Румунії за підтримку цього рішення й готовність ділитися власним досвідом у питанні європейської інтеграції.

Президент Румунії високо оцінив ухвалене Україною законодавство щодо національних меншин.

Як повідомляв Укрінформ, президент Румунії Клаус Йоганніс заявив, що його країна підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно у її боротьбі за мир і свободу.

Зокрема, уряд Румунії виділить до 50 мільйонів євро на субсидування відсотків для погашення кредиту ЄС для України у розмірі 18 мільярдів євро, схваленому в грудні 2022 року.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-