СБУ майже ліквідувала начальника Генштабу РФ Герасимова - WP

СБУ майже ліквідувала начальника Генштабу РФ Герасимова - WP

Укрінформ
Співпраця ЦРУ і України допомогла СБУ отримати розвіддані про важливі російські об’єкти, у результаті були вбиті кілька командирів і ледь не ліквідований начальник Генштабу РФ Валерій Герасимов.

Про це повідомляє WP із посиланням на американських і українських офіційних представників, а також нинішніх і колишніх співробітників розвідки, повідомляє Укрінформ.

«Співпраця ЦРУ і України розпочалася після політичних протестів 2014 року, які змусили проросійського президента України Віктора Януковича втекти з країни, після чого Росія анексувала Крим і озброїла сепаратистів у східних областях - Донецькій та Луганській», - йдеться у публікації.

За словами чиновників, початкові етапи взаємодії були «умовними», оскільки зберігалося занепокоєння з обох сторін, що у спецслужби України глибоко проникла ФСБ. Однак уже від 2015 року «ЦРУ витратило десятки мільйонів доларів, щоби перетворити українські спецслужби, сформовані ще за Радянського Союзу, на потужних союзників проти Москви».

Зокрема, зазначається, що американська сторона забезпечила Україну передовими системами спостереження, навчала новобранців на об’єктах в Україні, а також у Сполучених Штатах. Крім того, були побудовані штаб-квартири для відділів української воєнної розвідки та здійснювався обмін розвідданими у масштабі, «який неможливо було уявити до того, як Росія незаконно анексувала Крим». За словами чиновників, ЦРУ і досі зберігає значну присутність у Києві.

При цьому підкреслюється, що ЦРУ не залучалося до операцій щодо ліквідації цілей, які проводили українські спецслужби, натомість робота зосереджувалася на посиленні здатності служб збирати розвіддані про небезпечного противника. А СБУ і ГУР лише за останні 20 місяців провело десятки ліквідацій російських посадовців за лінією фронту, пише газета.

«Прихильність України до смертоносних операцій (в умовах збройної агресії РФ – ред.) ускладнила її співпрацю з ЦРУ, що викликало занепокоєння щодо співучасті агентства, а також стурбованість деяких посадовців у Києві й Вашингтоні», - пише видання.

Читайте також: Директор ЦРУ залишається оптимістом щодо українського контрнаступу

Водночас зазначається, що багато таємних операцій, які проводили українські спецслужби, мали чіткі військові цілі й сприяли посиленню обороноспроможності країни.

У цьому зв’язку наводиться цитата голови СБУ Василя Малюка, який зауважив, що «всі об’єкти, по яких СБУ завдала ударів, є абсолютно законними».

Нові розвідувальні можливості України виявилися цінними, йдеться в публікації. Зокрема, СБУ отримала розвіддані про важливі російські об’єкти, що дало змогу завдати точних ударів, у результаті «було вбито кількох командирів і ледве не було влучено по російському високопоставленому офіцеру (начальнику Генштабу РФ – ред.) Валерію Герасимову».

Як повідомляв Укрінформ, директор ЦРУ Білл Бернс неодноразово підкреслював важливість обміну розвідданими між США, союзниками по НАТО і Україною. Він назвав це «вулицею з двостороннім рухом», коли США також набувають корисного досвіду від союзників і української сторони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-