Позиція України щодо ХАМАС полягає у необхідності викорінення тероризму - Субх

Позиція України щодо ХАМАС полягає у необхідності викорінення тероризму - Субх

Вечірній стрім
Укрінформ
Офіційна позиція України щодо конфлікту в Ізраїлі відображає принциповий підхід до необхідності викорінення тероризму як такого – російського в Україні, ХАМАСівського в Газі і на території Ізраїлю та взагалі будь-де у світі.

Про це заявив у програмі "Укрінформ: Вечірній стрім" спеціальний представник України з питань Близького Сходу та Африки Максим Субх.

Дипломат зазначив, що Україні протистоїть держава-агресор, держава-терорист Росія, тобто йдеться про державний тероризм на рівні цілої країни, прецедент, коли член ООН і член Радбезу ООН здійснив акт збройної агресії проти іншого члена ООН. У випадку з Ізраїлем йдеться про протистояння з терористичним угрупованням, зазначив він.

«На мою думку, офіційна українська реакція МЗС і Президента є правильною, дуже своєчасною. Вона відображає принциповий підхід Української держави до необхідності викорінення тероризму як такого – тероризму російського в Україні, тероризму ХАМАСівського в Газі і на території Ізраїлю і будь-де. Тут не має бути виключень», - сказав Субх.

Читайте також: ХАМАС використовує цивільних у секторі Гази як живий щит - представник України

Він додав, що ця позиція побудована не на «міркуваннях «догодити комусь».

«Це принциповість підходу України до тлумачення тих негативних феноменів, які ми бачимо в даному контексті, - це тероризм», - наголосив спецпредставник України з питань Близького Сходу та Африки.

Міжнародний аналітик Укрінформу Ігор Долгов своєю чергою, коментуючи репліку ведучого, що Президент Зеленський однозначно підтримав Ізраїль, а Україна змінила риторику щодо цього питання з більш обережної на доволі чітку, зауважив, що «ми, можливо, тут плутаємо поняття».

«Йдеться не про зміну риторики, а про оцінку явища тероризму. Іншого ставлення до тероризму не може бути. Його й не було, власне кажучи. Тому я не бачу тут жодної зміни позиції чи зміни риторики. Це є постійна позиція будь-якої цивілізованої держави – виступати, і не тільки виступати, бо одними виступами тут нічого не зробиш, а знищувати, викорінювати тероризм і тим самим позбуватися такої загрози», - наголосив Долгов.

Читайте також: Папа Франциск закликав негайно звільнити захоплених ХАМАСом заручників

Як повідомляв Укрінформ, вранці 7 жовтня палестинське ісламістське угруповання ХАМАС розпочало атаку на Ізраїль. Бойовики прорвалися до країни, одночасно завдаючи масованого ракетного удару.

На цей час відомо про 1200 загиблих ізраїльтян, близько 3000 зазнали поранень. Доля 150 осіб, викрадених і вивезених в сектор Гази, невідома.

Ізраїль офіційно оголосив стан війни та мобілізував 300 тис. резервістів для відповіді на терористичну атаку.

США, ЄС, Україна та низка інших держав засудили атаки по Ізраїлю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-