Україна має потенційні можливості впливати на ворогів далеко за межами держави – експерт

Україна має потенційні можливості впливати на ворогів далеко за межами держави – експерт

Укрінформ
Офіційно Україна не визнає свою присутність за кордоном і участь її фахівців у тих чи інших операціях, однак вона має потенційні можливості впливати на ворогів або певну ситуацію у світі далеко за межами держави.

Як передає Укрінформ, таку думку висловив Українському радіо генерал-майор запасу, заступник голови СБУ в 2014-2015 роках Віктор Ягун, коментуючи інформацію ЗМІ, що українські спецпризначенці нібито проводили операції в Судані проти російської ПВК "Вагнер" та її місцевих союзників.

"Офіційно Україна не визнала свою присутність за кордоном і участь її фахівців у тих чи інших операціях. Це раз. По-друге, треба розуміти, що у нас є партнери по коаліції, яка протистоїть терористичним організаціям. Передусім, це ті організації, які вийшли навіть за межі РФ і України. Це ПВК "Вагнер", яка, використовуючи свої можливості й можливості Росії, підриває державний суверенітет дуже багатьох держав в Африці, на Близькому Сході. Тому якщо партнери звертаються до наших фахівців, які мають досвід боротьби з цим злом, то чому не допомогти? Нам же так само допомагають і зброєю, й інформацією. Я не виключаю, що справді якась група могла працювати у взаємодії з іншими фахівцями. Але ще раз наголошую, що це все, скоріш за все, неофіційно. Я б взагалі менше на ньому наголошував, бо це дуже чутливі операції. Але, разом з тим, треба розуміти, що підготовка цих операцій дуже складна. Бо це і логістика, і доставка фахівців, озброєння. Це технічна інформація про склад противника, який може виступити проти вас. Тобто це все в комплексі може вказувати, по-перше, на професіоналізм тих людей, які займаються цією справою, на ті можливості, які вже, можливо, і Україна має. І на те, що ми справді вийшли на рівень не тактичний, а стратегічний. І ми можемо впливати на наших ворогів або якусь ситуацію у світі далеко за межами країни", – вважає експерт.

Читайте також: Судан через внутрішній воєнний конфлікт залишили близько мільйона осіб

За словами Ягуна, будь-який конфлікт, який може дошкуляти Заходу, Росії в нинішній ситуації вигідний. На його переконання, найбільше постраждали на африканському континенті інтереси Франції, частково Німеччини і навіть Китаю. "Тому що Китай більше зацікавлений в стабільності цього регіону, незалежно від того, який там режим. Оскільки Китаю потрібні ресурси Африки і торговельна спроможність тої чи іншої країни. Коли це все підривається, то Китаю так само не дуже вигідно. Я думаю, що це той момент, коли Китай стоїть більше на позиціях загальносвітових, ніж на позиціях Росії. А для Росії, так, чим більше конфліктів, як зараз в Ізраїлі, чим більше відволікання від України, тим для неї краще", – зазначив Ягун.

Щодо конфлікту між Ізраїлем і сектором Гази, то Китай, на думку експерта, зараз дуже уважно спостерігає.

"Договір між Ізраїлем і Сполученими Штатами подібний до угоди між Сполученими Штатами і Тайванем. Тому в нього є можливість подивитися, як США по протоколу будуть реагувати на ситуацію довкола Ізраїлю. І, відповідно, змоделювати, що буде відбуватися, якщо станеться конфлікт з Тайванем. Я думаю, що Сполучені Штати це так само розуміють. І розгортання авіаносної групи, запевнення в тому, що будь-які матеріально-технічні засоби, які потрібні Ізраїлю, боєприпаси, обладнання – це буде надано в повному обсязі. Це якраз той момент, який дуже цікавить Китай. Якщо все пройде так, як має бути по протоколу, і США підтримують Ізраїль, то Китай зрозуміє, що така сама ситуація буде і з Тайванем. Тому Китай зараз просто спостерігає", – підсумував Ягун.

Читайте також: На фронті жодної тактичної загрози «вагнерівці» уже не несуть - ЗСУ

Раніше видання "Бабель" повідомило, що українські спецпризначенці проводили операції в Судані проти російської "ПВК Вагнер" та їхніх місцевих союзників із "Сил швидкого реагування" (RSF), які у квітні спробували влаштувати держпереворот. Цю інформацію виданню підтвердили джерела в розвідувальних колах і надали кілька відео. На кадрах можна бачити роботу снайперів, атаки FPV-дронів і перестрілку. Деталей операції поки не розголошують.

Як повідомляв Укрінформ, вранці 7 жовтня палестинське ісламістське угруповання ХАМАС розпочало атаку на Ізраїль. Бойовики прорвалися на територію країни, одночасно завдаючи масованого ракетного удару. Внаслідок атак ХАМАС в Ізраїлі загинули понад 900 людей. Ізраїль офіційно оголосив стан війни, уперше з часів війни Судного дня 1973 року.

Фото: ФБ Віктора Ягуна

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-