Путін має бути чесним з африканськими лідерами в Москві щодо «зернової угоди» - Білий дім

Путін має бути чесним з африканськими лідерами в Москві щодо «зернової угоди» - Білий дім

Укрінформ
Президент РФ Путін має чесно визнати під час зустрічі з лідерами африканських країн, запланованій у Москві, що припинення Росією дії Чорноморської зернової ініціативи серйозно вдаряє по продовольчій безпеці Африки й Глобального Півдня в цілому.

Про це заявив у середу під час брифінгу в Вашингтоні координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Я не знаю, що він (Путін – ред.) планує їм сказати. Але я дуже сподіваюся, що він планує бути чесним з африканськими лідерами щодо впливу його рішення вийти із зернової угоди на африканські країни», - зауважив представник адміністрації США.

Читайте також: Вихід Росії з «зернової угоди» змушує ЄС посилити «коридори солідарності» – Іспанське головування

Він нагадав, що значна частина зерна, яке вивозилося з Одеси та інших чорноморських портів, спрямовувалося в країни, які його потребують продовольства найбільше - зокрема, країни Африки й так званого Глобального Півдня. У цьому зв’язку Кірбі вказав, що ціни на зерно й продовольство продемонстрували значний стрибок на тлі останніх дій РФ.

Представник Білого дому також підкреслив, що найкращий й найбільш ефективний шлях для забезпечення доступу українського зерна на міжнародні ринки – це Чорне й Середземне моря, що намагається заблокувати Кремль. Він зазначив, що США працюють із партнерами в Європі, щоби знайти інші способи доставити зерно на ринок сухопутним транспортом, хоча це і не забезпечить такої ефективності, як із «зерновою угодою».

Читайте також: Справжні союзники Африки – у Києві, не в Москві

Як повідомляв Укрінформ, Сполучені Штати в середу виступили в Раді Безпеки ООН, наголосивши, що останні атаки РФ на українські порти й іншу зернову інфраструктуру мають глобальні наслідки. У цьому зв’язку США закликали міжнародну спільноту об’єднати зусилля для посилення тиску на Росію та відновлення й розширення Чорноморської зернової ініціативи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-