У Раді назвали пріоритети держзакупівель — оборона, цивільний захист, харчі й пальне

У Раді назвали пріоритети держзакупівель — оборона, цивільний захист, харчі й пальне

Укрінформ
Поміж пріоритетів закупівель за державний кошт під час війни - потреби захисту українців на фронті і в тилу, а також придбання харчів та палива.

Про це під час публічної дискусії на тему: "Не по барабану: які закупівлі є доцільними у воєнний час", що відбулася в Медіацентрі Україна — Укрінформ, сказав голова Комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

За його словами, абсолютно природно, що на першому місці під час війни оборонні закупівлі. Далі за пріоритетністю - забезпечення українців продуктами харчування і паливом.

"Це також так чи інакше пов’язано із забезпеченням Сил оборони або фізичного й соціального захисту цивільних громадян. Як, приміром, питання облаштування укриттів. Перше — це безпека на фронті, друге — безпека в тилу, а також усе, що посилює цю безпеку”, - наголосив народний обранець.

Що ж до критеріїв першочерговості відповідних витрат та їх доцільності, то, на його думку, їх підказує здоровий глузд.

"Здоровий глузд не підказував, навіщо в укриттях барабани, тому це спровокувало низку дискусій і скандалів. Те ж стосується й ремонту під час війни стадіонів. Як на мене, має спрацьовувати інтуїція. Тому перше, що прийде в голову звичайній людині, яка замислиться, що їй потрібно, аби почуватися захищеною, це і є те, на що має витрачати кошти держава", - пояснив Наталуха.

Читайте також: У аеропорту «Бориспіль» пояснили, чому замовили прибирання майже на ₴52 мільйони

Водночас він висловився за певне зміщення акцентів у системі оборонних закупівель. Адже зараз відсоток витрат на придбання БПЛА та морських дронів набагато нижчий, ніж при закупівлях важкого озброєння.

"Хоча з точки зору поштовху для певних індустрій держава могла б спрямовувати більший ресурс для стимулювання виробників саме цієї галузі. Якщо б вони знали, що є державне оборонне замовлення, могли б планувати обсяги виробництва та фінансувати науково-дослідні розробки. Думаю, ми до цього незабаром дійдемо", - переконаний парламентарій.

Як повідомлялося, в середині червня соцмережі сколихнув скандал, пов’язаний із закупівлею для укриттів у Києві барабанів майже на 900 тисяч гривень та електричних пателень по 600-700 тисяч за штуку. А минулого тижня оголосили результати тендерних закупівель послуг з капітального ремонту стадіону у місті Ківерці майже за 150 мільйонів гривень. Після резонансу в соціальних мережах місцева влада скасувала результати тендера.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-