Чому Наришкін хоче «захистити» Києво-Печерську лавру: дайджест пропаганди за 26 червня 2023 року

Чому Наришкін хоче «захистити» Києво-Печерську лавру: дайджест пропаганди за 26 червня 2023 року

Укрінформ
Москва знайшла «кінцеву ціль СВО», бо вимушена заощаджувати на «визволителях».

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди за 26 червня.

  1. Очільник СЗР та його «глибинний духовний вимір»
  2. Що сховано за «юридичним лісом» Симоньян
  3. Росія у паніці з лютого 2022 року
  4. Путін скорочує витрати на «гарматне м’ясо»

Очільник СЗР та його «глибинний духовний вимір»

«Слід західних спецслужб» в контексті «заколоту Пригожина», про який напередодні розповідала пропагандистка НТВ Ірада Зейналова, мав би, за логікою шпигунського жанру, знайти своє підтвердження з вуст керівника Служби зовнішньої розвідки (СЗР) Наришкіна.

Натомість той зранку 26 червня, замість розкриття «підступних планів ЦРУ із захоплення ростовського цирку», заявив, що до Європи з Києво-Печерської Лаври вивозяться християнські реліквії. Тому, мовляв, тепер «її захист має глибинний духовний вимір, а значить, наша рішучість довести до кінця спеціальну військову операцію стає твердішою».  

НАСПРАВДІ, цю брехню розвінчав не тільки міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, а й ЮНЕСКО (яке, за словами Наришкіна, нібито бере участь у вивезенні реліквій). Про це повідомило навіть ТАСС ще вдень. Але «Первый канал» вирішив увечері все ж переказати цю маячню своїм глядачам.

Протягом дня поширювалася й теза, мовляв, таким чином «Київ втрачає свою сакральність для росіян».

Приклад «глибинного духовного виміру росіян» можна побачити, наприклад, у ставленні до Святогірської лаври та інших релігійних святинь України. Які було знищено, пошкоджено або розграбовано. Як підрахував Інститут релігійної свободи за підсумками першого року війни, вже близько півтисячі. З того часу ця кількість додатково збільшилася.

У квітні, нагадаємо, було завдано ракетний удар по храму Архистратига Божого Михаїла у Запорізькій області, а цього місяця снаряд потрапив у подвір’я церкви селища Білозерка на Херсонщині, внаслідок чого загинув 72-річний священник.  

Ось на таких прикладах і видно справжній московський «глибинний духовний вимір». І хоча Наришкін уточнює, що евакуація реліквій проводиться тимчасово, до закінчення війни, тим не менше висловлює впевненість, що святині хочуть «вкрасти». 

Таким чином, головний розвідник Росії напевно хоче або збурити українців черговою «православною хвилею», або з огляду на «втрату Києвом сакральності», взагалі призначити Лавру черговим «центром ухвалення рішень». (Після руйнування Каховської ГЕС дивуватися вже нічому не варто.) З усіма відповідними «захисними» наслідками. Адже слово «захист» було (і, як бачимо, залишається) головним у лексиконі путінської агресії проти України.  

Що сховано за «юридичним лісом» Симоньян

А тим часом в самій Росії продовжуються дива словесно-юридичної еквілібристики навколо того, що ж робити з Пригожиним. За інформацією, яка надходила протягом 26 червня, ясності щодо кримінальної справи проти «кухаря» не було. 

Відчуваючи непевність становища, Пригожин виступив заздалегідь зі своїм останнім словом про те, що він не зраджував, і якби ЗС РФ були такі як «Вагнер», то «Київ за три дні», мовляв, був би реальністю, а не мемом. 

Але цікава не ця бравада, а те, як пояснила Маргарита Симоньян вихід з юридичного тупика зі справою Пригожина. На її думку, головне – стабільність, а тому «юридичні норми йдуть лісом».

НАСПРАВДІ, таким чином у Росії офіційно проголошено принцип беззаконня. А пригожинський заколот наказано вважати «громадянським протистоянням». Тобто протестувальники з папірцем А4, на якому написано «Миру-мир», – екстремісти, а батл пригожинських головорізів з російськими військовими льотчиками – «громадянське протистояння». 

Але з пропагандистським лісом в Росії вже давно всім зрозуміло. Відомий український журналіст Роман Цимбалюк підмітив цікавий момент, що Симоньян таким «юридично-лісовим чином», цілком вірогідно, озвучила й сценарій повернення окупованих українських територій Росією. І обґрунтування майбутнього вибору сформулювала: між «поганим та жахливим, яке вже тут порушення якихось юридичних норм». У путінській Росії, де Основний закон – як дишло, що вже казати про інші. Тому, цілком можливо.

Росія у паніці з лютого 2022 року

Але повертаючись до Наришкіна, 26 червня той все ж висловився стосовно Пригожина. Проте зробив це не в статусі очільника Служби зовнішньої розвідки РФ (чого всі очікували), а як голова Російського історичного товариства.

«Досвід трагічних подій 1917 року свідчить про те, що непомірні особисті амбіції замість того, щоб єдиним фронтом стати на захист Вітчизни, завжди призводили до непоправних, жахливих наслідків», – написав Наришкін.  І вкотре повторив маячню про «агресію тоталітарно-ліберальних режимів Заходу» та закликав росіян підтримати Путіна.

НАСПРАВДІ, пояснюється все просто. Наришкін продовжує перебувати в паніці. Вона охопила його ще в прямому етері, на легендарному засіданні Радбезу РФ, у лютому 2022 року, ще до початку вторгнення. Тоді він, заїкаючись, під відверте глузування Путіна, вже «приєднував ЛДНР» до Росії.

Тепер її головний розвідник, попри те, що заколот не вдався, спробував сховатися за статусом «історика».

Якби Пригожин все ж увірвався до кабінету Шойгу, той з однаковим успіхом, міг би вдавати з себе не міністра оборони РФ, а простого «географа». Адже за сумісництвом є президентом Російського географічного товариства.

В реальності у стані паніки й досі перебувають не лише олігархи, вищі посадові особи Росії (і вже не з приводу заколоту, а його наслідків), а й прості росіяни. Кабмін РФ офіційно заявив, що під час «маршу Пригожина» росіяни винесли з банків рекордну з часу оголошення мобілізації суму.

У південних регіонах Росії, де місцеві комунальники перекопували дороги, щоб запобігти «вагнерівському маршу», попит на готівку, як повідомив перший віце-прем’єр російського уряду Андрій Білоусов, підскочив на 70-80%.

Такий самий стрибок був зафіксований у «великих містах Росії». Ще у 15 регіонах було відзначено підвищення готівкового попиту на 30%.

За даними Центробанку РФ, тільки в перший день заколоту Пригожина, коли його колони лише рушили на Ростов, обсяг готівки в обігу підскочив на 105,3 млрд рублів. Це рекордна сума з моменту оголошення мобілізації, коли мешканці РФ масово ринули за кордон. 

Наприклад, 30 вересня «кеша» в російському фінансовому обігу побільшало одразу на 144,8 млрд рублів. З того часу загальний готівковий обсяг у РФ наблизився до астрономічних 17 трлн рублів.

Як вказує Bloomberg, «причини того різні, але хороших серед них немає. Зростання попиту на кеш відображає низький рівень довіри до банків і високе занепокоєння у зв’язку з невизначеністю майбутнього Росії».

І воно цілком зрозуміло. Якщо головний розвідник Росії з лютого 2022 року перебуває в паніці щодо її та свого майбутнього, то чого очікувати від простих росіян.

Путін скорочує витрати на «гарматне м’ясо»

І наостанок також про гроші. У найбільш «постраждалій» від путчу Ростовській області скоротили одноразову виплату охочим вирушити воювати в Україну. Замість 150 тисяч рублів вони тепер отримуватимуть по 100 тисяч ($1182). Про це повідомив місцевий губернатор Василь Голубєв.

НАСПРАВДІ, до цього все йшло давно. Ростовська область – лише перша  публічна ластівка загального скорочення регіональних витрат на нове «гарматне м’ясо». Які б бравурні марші не лунали з уст Путіна та його Кабміну, справжні фінансово-економічні проблеми за ними не сховаєш. Треба ж ще «ілюзію нових регіонів» якось підтримувати.

А вони обійдуться російському бюджету загалом у 410,7 млрд рублів. При цьому, як випливає з оперативних даних системи «Електронний бюджет», дотації до них становитимуть майже 90% від їхніх загальних доходів.

Федеральні трансферти до них стануть найвищими у Росії — більш ніж  у хронічно депресивні Інгушетію (82%), Чечню (80%) і Тиву (близько 79%).  В абсолютних цифрах це виглядає так: «ДНР» стане найбільш дотаційним «регіоном Росії» — на його утримання з Москви виділять 171,1 млрд рублів при тому, що загальні доходи «ДНР» складуть 196,4 млрд рублів. 

На другому місці за трансфертами з Москви – окупований у 2014 році Крим, куди спрямують 162 млрд рублів. Доходи бюджету «ЛНР» за рік складуть 134,6 млрд рублів, з них 113,3 млрд  із бюджету РФ. Загальний дохід тимчасово окупованих частин Запорізької та Херсонської областей становитиме 68,5 млрд рублів (з яких 65,2 млрд – це дотація) та  61,8 млрд рублів (з них 61 млрд) відповідно.

Тому, на те, щоб Україна повернула свої території вже цього року росіяни мали б молитися. За умов подальших санкцій і репарацій – далі для них усе буде значно дорожче. А підйомні на загибель в Україні все дешевше. 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-