Силовики закликають ВР створити робочу групу для врегулювання питання зарплат військовим - Арахамія

Силовики закликають ВР створити робочу групу для врегулювання питання зарплат військовим - Арахамія

Укрінформ
Представники силового сектору звернулися до Верховної Ради із закликом створити робочу групу для врегулювання питання оплати праці українських захисників.

Сканкопію відповідного листа-звернення голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія оприлюднив у Телеграмі, повідомляє Укрінформ.

Так, у документі йдеться про проголосовану правку до законопроєкту "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов'язаних із здійсненням заходів правового режиму воєнного стану" (№8312), яка передбачає повернення додаткових виплат у розмірі 30 тисяч гривень військовослужбовцям, поліцейським та рятувальникам, не залежно від покладених на них завдань або районів проходження служби.

Військові вважають, що текст правки не враховує особливостей проходження служби в різних регіонах і виконання завдань різного рівня складності. Окрім того, ініціатива не вирішує питання, пов’язані з грошовою винагородою строковиків і курсантів.

Читайте також: Виплати 30 тисяч військовим: петиція до Президента набрала необхідну кількість голосів

"Переконані, що підхід до оплати праці має бути більш диференційованим та розробленим спільно з військовим командуванням. Ще більш важливо, аби справедлива система оплати праці існувала не тільки на папері, але й була забезпечена відповідними видатками. Адже розчарування військовослужбовців черговим актом популізму може мати негативні, фатальні для країни наслідки", – додається в листі.

У зв‘язку з цим силовики звертаються до парламенту з проханням відкласти розгляд проєкту постанови № 8312-П від 11 квітня "Про скасування рішення Верховної Ради України від 10.04.2023 про ухвалення в другому читанні та в цілому проєкту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов'язаних із здійсненням заходів правового режиму воєнного стану (реєстр. № 8312 від 27.12.2022)". Водночас вони просять створити робочу групу з представників Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Генерального штабу Збройних Сил України з метою швидкої розробки змін до чинного законодавства, які врегулюють питання оплати праці захисників. Арахамія уточнив, що очікуваний термін розробки такого законопроєкту – до кінця травня.

Лист підписали міністр оборони Олексій Резніков, міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний, начальник Генерального Штабу ЗСУ Сергій Шаптала, голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко, командувач Національної гвардії Юрій Лебідь та голова Служби безпеки України Василь Малюк.

"Поділяємо такий підхід і вважаємо, що питання військових не можна вирішувати без участі самих військових", – зауважив очільник парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Читайте також: Оприлюднили розміри зарплат військових у 2023 році

У цьому зв’язку він додав, що пропонуватиме відкласти розгляд проєкту постанови №8312-П, а також створити робочу групу з представників парламенту, уряду та силового блоку, щоб напрацювати фінальне рішення щодо питання оплати праці захисників.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 лютого змінився порядок виплат військовослужбовцям. Так, мінімальний розмір грошового забезпечення було підвищено до 20 100 гривень усім військовослужбовцям. 100 тисяч на місяць, як і раніше, збережені захисникам, які воюють безпосередньо на передовій. Водночас 30 тисяч гривень, що раніше виплачувалися широкому колу силовиків, тепер виплачуються військовим, які виконують завдання в районах бойових дій, але не беруть безпосередньої участі в боях із противником, пропорційно часу виконання завдань, а також тим, хто перебуває на бойовому чергуванні і бере участь у відбитті повітряних нападів противника, незалежно від району виконання завдання.

10 квітня Верховна Рада підтримала повернення виплат у розмірі 30 тисяч гривень для військовослужбовців, поліцейських та працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій, ухваливши відповідну поправку до законопроєкту "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов'язаних із здійсненням заходів правового режиму воєнного стану" (№8312).

При цьому головна мета документа – вдосконалення правового регулювання окремих аспектів здійснення примусового відчуження майна в умовах правового режиму воєнного стану.

Законодавчу ініціативу досі не підписали Голова ВР та Президент, оскільки зареєстрований блокуючий проєкт постанови про її відхилення.

Генеральний штаб Збройних Сил України, реагуючи на відповідне рішення парламенту, закликав не займатися популізмом, оскільки у ЗСУ має діяти справедлива система виплат, яка не створюватиме передумов до соціальної напруги в бойових підрозділах і з повагою ставитиметься до тих воїнів, які ризикують життям і здоров’ям.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-