Бербок дорікнула Китаю за «нейтралітет» щодо війни в Україні

Бербок дорікнула Китаю за «нейтралітет» щодо війни в Україні

Укрінформ
Нейтралітет у ситуації війни рф проти України не є тим, чого світова спільнота очікувала б від Китаю.

Про це заявила очільниця МЗС ФРН Анналена Бербок перед початком другого дня зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО, який присвячений відносинам з Азійсько-Тихоокеанським регіоном (АТР), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Так званий нейтралітет не є тим, що відповідало б ролі Китаю в цій ситуації», - сказала Бербок.

Вона зауважила, що КНР має «особливі зобов’язання» як член РБ ООН, а також нагадала, що Пекін ще в 2013 році пообіцяв Україні підтримку її безпеки. (5 грудня 2013 року в Пекіні було підписано Спільну декларацію про подальше поглиблення відносин стратегічного партнерства між КНР і Україною, а також Договір про дружбу та співробітництва між двома державами – ред).

Читайте також: Китай заявив про готовність взаємодіяти з ЄС для політичного врегулювання «кризи в Україні»

Що стосується партнерів і союзників у Європі, то вони вже чітко дали зрозуміти, за словами німецького дипломата, що мають провести «деризикування», тобто зменшити свої односторонні залежності, а відтак ризики, та подбати про спільну безпеку.

Бербок наголосила на важливості співробітництва заради миру з усіма регіонами. Тим важливіша участь у зустрічі представників країн АТР.

Що стосується власне НАТО, то глава МЗС ФРН бачить першочерговим завданням створення насправді дієвої захисної «парасольки» Альянсу. Для цього потрібний «справедливий» розподіл навантаження, у тому числі фінансового, а також добра сумісність.

«Агресивна війни росії проти України хоча й показала, що ми – єдиний оборонний Альянс, але й те, що наші збройні сили не завжди між собою добре злагоджені. Це треба змінити та гармонізувати», - сказала Бербок і назвала це одним з найбільших викликів.

Читайте також: Макрон та Байден хочуть залучити Китай до припинення війни в Україні

Збільшення оборонних бюджетів – лише одне із завдань, друге та не менш важливе – це їх ефективне застосування, вважає вона.

Як повідомлялося, 5 квітня в Брюсселі продовжується дводенна зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО. Сьогодні вони зустрінуться з дипломатичними представниками країн Азійсько- Тихоокеанського регіону - Австралії, Японії, Нової Зеландії й Південної Кореї.

Фото: РООL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-