Шлях щодо притягнення рф до відповідальності буде довгим – адвокат

Шлях щодо притягнення рф до відповідальності буде довгим – адвокат

Укрінформ
За час існування Конвенції про запобігання злочину геноциду доведено лише три такі злочини, тож попереду довгий шлях щодо притягнення рф до відповідальності.

Таку думку висловила виконавчий директор ГО «Інститут розвитку регіональної преси», адвокат Людмила Панкратова на пресконференції в Укрінформі.

«Невелика кількість доведених у міжнародному судді злочинів геноциду показує, що Україну чекає дуже довгий шлях у притягненні рф до відповідальності. За весь час існування Конвенції про запобігання злочину геноциду з 1951 року було встановлено тільки три випадки таких злочинів - це геноцид у Руанді 1994 року, події 1995 року в Сребрениці та геноцид у Судані», - сказала Панкратова.

Вона зауважила, що конвенція надає визначення геноциду, яке охоплює дуже багато принципів. Це, зокрема, заподіяння серйозних тілесних ушкоджень, умисне створення для групи таких життєвих умов, які розраховані на фізичне знищення, заходи, розраховані на запобігання дітонародженню, насильницька передача дітей з однієї людської групи до іншої тощо.

«Це повинні бути злочини, які відбуваються щодо національної, етнічної, расової або релігійної групи. Для того, щоб встановити, що російська федерація проводить геноцид щодо українців, необхідно встановити намір держави знищити саме українську націю», - пояснила адвокат.

Читайте також: російські пропагандисти публічно закликають до геноциду українців - ІМІ

Як повідомлялося, у резолюції ПАРЄ "Правові аспекти та аспект прав людини в агресії російської федерації проти України" зазначається, що російська офіційна риторика, яка використовується для виправдання повномасштабного вторгнення та агресії проти України, має ознаки публічного підбурювання до геноциду і може свідчити про геноцидний намір знищити українську національну групу як таку або принаймні її частину.

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу міжнародній конференції United for Justice ("Об’єднані заради справедливості"0 у Львові заявляв, що росія веде не просто агресивну війну проти України, а й має геноцидний намір і хоче знищити українську націю та її культуру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-