Лієв розповів, як обійняв посаду т.в.о. голови департаменту Міноборони

Лієв розповів, як обійняв посаду т.в.о. голови департаменту Міноборони

Ексклюзив
Укрінформ
Олександр Лієв розповів, що його призначили на посаду тимчасово виконуючого обов'язки голови департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони влітку 2022 року.

Про це Лієв повідомив у коментарі кореспонденту Укрінформу, згадавши також поширені проти нього у соцмережах і ЗМІ звинувачення.

"У грудні 2021 року мене запросили на посаду, завдання якої – проводити реформу в питаннях забезпечення житлом військовослужбовців. Міністр (оборони – ред.) мене знав особисто. Тоді моїм завданням було перевести чергу на житло військовослужбовців у цифровий формат. Фактично, я був виконавцем між міністром оборони і міністром цифрової трансформації", – розповів він.

За словами Лієва, він встиг пропрацювати на цій посаді близько місяця, потім розпочалося повномасштабне вторгнення рф в Україну.

"Я пішов як боєць тероборони в найближчий пункт і організовував охорону кількох об’єктів в районі аеропорту "Жуляни". Там я зрозумів, що не вистачає зброї. Оскільки я був співробітником Міністерства оборони, почав організовувати доставку зброї до Києва. Використовував волонтерські вантажівки, відповідав за логістику. Це – мої менеджерські здібності, те, що я вмію. Побудував цей процес і впродовж трьох місяців доставив багато зброї до Києва та області, потім – до інших областей. Це може підтвердити тодішній голова Київської ОВА Кулеба, голова Миколаївської ОВА Віталій Кім, який каже, що завдяки мені Миколаїв не захопили, а також губернатори Донеччини, Луганщини, Сумщини. Коли ми привезли все, що було необхідно, ми отримали державні нагороди", – розповів посадовець.

За словами Лієва, після цього, наприкінці квітня 2022 року, міністр оборони призначив його на посаду заступника директора департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони.

"Я відповідав за планування. Маю відповідну освіту та реалізовані кейси. У серпні я перейшов на посаду т. в. о. директора департаменту", – сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи проходив він перед цими призначеннями люстрацію відповідно до Закону України "Про очищення влади", Лієв сказав, що посада, яку він обіймав до цього (міністр курортів і туризму Криму), не підпадала під люстрацію.

Окрім того, він заперечив інформацію, що окупанти, прийшовши до Криму, не захотіли з ним працювати.

"Вони хотіли мене залишити, це я не залишився. Тоді уряд Могильова відправили у відставку і декому з міністрів запропонували залишитися в уряді аксьонова, в тому числі й мені. Просили, щоб я написав заяву про призначення, але я не розумів, що відбувається, казав, дайте я розберуся. І це видно по моєму стану на відео, яке тиражують на певне замовлення. Через кілька днів, коли стало очевидно, що це – захоплення Криму, я сказав, що я цього не підтримую", – розповів Лієв.

Говорячи про заяву, зроблену ним 5 березня 2014 року, що "Крим слід почути" і "легалізувати референдум", Лієв зазначив: "Я сказав це у момент, коли йшлося про проведення референдуму з одним питанням – про розширення повноважень АРК у складі України. Через день стало відомо, що це буде референдум про приєднання до росії. Тоді я зібрався і виїхав із Криму. За те, що я не підтримав референдум і назвав його незаконним, мені заборонили повертатися в Крим і проголосили мене персоною нон грата".

Читайте також: Резніков у Парижі обговорив потреби ЗСУ з міністром оборони Франції Лекорню

Як повідомляв Укрінформ, раніше Лієв заявив ЗМІ, що написав заяву про відставку з посади т.в.о голови департаменту Міноборони.

31 січня голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін у своєму дописі у Фейсбуці повідомив, що Лієв закликав "почути Крим" під час референдуму у 2014 році та блокував українські маяки у 2006-му, які за розподілом Чорноморського флоту CРCР мали відійти Україні, але незаконно утримувалися флотом рф. 

Фото: facebook.com/PBCUkraine

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-