Україна в ОБСЄ закликала визнати ПВК «Вагнер» терористичною організацією

Україна в ОБСЄ закликала визнати ПВК «Вагнер» терористичною організацією

Укрінформ
Так звана приватна військова компанія «Вагнер», за якою стоїть керівництво рф, має бути визнана терористичною організацією, а експлуатація нею ресурсів африканської країни для фінансування війни проти України необхідно розслідувати.

Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ, передає кореспондент Укрінформу.

«Називаймо речі своїми іменами. російська ПВК «Вагнер» має бути внесена до списку терористичних організацій. І російське керівництво повністю стоїть за цією організацією», - сказав дипломат.

Він зазначив, що крім участі в загарбницькій війні рф проти України ПВК «Вагнер» також вчиняє звірства та злочини в інших країнах, зокрема на Африканському континенті. У цьому зв'язку Цимбалюк закликав до розслідування присутності «вагнерівців» в одній з країн Африки та ймовірної експлуатації її ресурсів для фінансування війни.

«Дедалі більше фактів стають надбанням громадськості не лише про звірства «Вагнера» в Україні, а й про його численні злочини в Африці. Ми маємо якомога серйозніше поставитися до розслідувань щодо присутності «Вагнера» в одній з африканських країн та ймовірної експлуатації її ресурсів для фінансування війни проти України", - заявив український посол.

Раніше видання Politico повідомило, що ПВК «Вагнера» у 2022 році значно розширила видобуток корисних копалин у ЦАР, отриманий від видобутку золота минулорічний прибуток може становити до 1 млрд доларів.

Американські офіційні особи багаторазово попереджали, що ПВК "Вагнера" використовує прибуток від видобутку корисних копалин в ЦАР, щоб підтримати російську державу в умовах західних санкцій і забезпечити фінансування війни росії проти України.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: Зупинити агресію рф можуть лише танки, літаки та нові санкції

Як повідомляв Укрінформ, міністерство фінансів США має намір визначити статус ПВК «Вагнер» як «транснаціональної злочинної організації» через її причетність до скоєння воєнних злочинів у різних країнах, у тому числі в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-