Нобелівська лауреатка: Потрібна довгострокова стратегія щодо росії після перемоги України

Нобелівська лауреатка: Потрібна довгострокова стратегія щодо росії після перемоги України

Укрінформ
Вже зараз необхідно готувати довгострокову стратегію щодо росії і вирішувати, що будемо робити з рф після перемоги України.

Таку думку висловила Олександра Матвійчук - голова організації «Центр громадянських свобод», яка у 2022 році отримала Нобелівську премію миру, в інтерв’ю Укрінформу.

Так, у відповідь на запитання, чи вірить вона в можливість існування демократичної росії, Нобелівська лауреатка наголосила: “російський народ підтримує цю війну, бо це не війна путіна, це війна російського народу, який прагне силоміць відродити російську імперію, і путіна самі росіяни - науковці - називають “великим вухом”: він чує, що хоче російський народ. Бо путін управляє росією не тільки за допомогою репресій і цензури, а й за допомогою певного соціального контракту, і цей соціальний контракт базується на російській величі і, на жаль, росіяни бачать свою велич у загарбанні, бодай силоміць, територій інших незалежних держав. На жаль, немає на це ради. І тому відповідь - чи є у них демократичне майбутнє - для мене очевидна: успіх України в цій війні і в демократичній трансформації дає їм шанс на переосмислення своєї імперіалістичної культури, яке буде дуже болісним, бо неприємно дивитися на себе в дзеркало: тут ти всіх називав “фашистами”, а раптом виявиться, що фашист - це ти”.

Читайте також: Матвійчук: Необхідна нова модель для того, щоб розслідувати десятки тисяч воєнних злочинів рф

За словами Матвійчук, щоб у них почалися якісь демократичні трансформації, має бути стратегія в короткостроковому горизонті, в яку треба вкладатися, - це зробити все, щоб Україна перемогла. “І має бути стратегія до росії у довгостроковому варіанті. Ми можемо собі уявити: Україна перемогла, але режим у рф законсервувався і у нас - величезна Північна Корея поряд. От якщо не мати стратегії, що робити з Північною Кореєю таких розмірів і ставитися до цього як до “чорної діри”, то вона отримає всі властивості цієї “чорної діри” і буде потроху знову затягувати в себе. Тобто, треба говорити вже зараз, що будемо робити з росією в майбутньому, після реалізація короткотермінової стратегії - успіху України”.

На запитання щодо дискусії про “хороших рускіх” Матвійчук зазначила: “Я не ділю людей за етнічністю. І мені здається, що коли ми говоримо про “хороших рускіх і не очень”, ми самі себе в якийсь кут заганяємо. У мене питання: людина, вона підтримує оцей набір ціннісних орієнтирів, вона готова за оці кроки взяти на себе відповідальність? Якщо вона не підтримує і не готова - немає про що з нею говорити. Так, якщо російська опозиція, умовно, якась частина, не готова нести відповідальність перед Україною за оці всі злочини, які вчинила росія як держава, то, вибачте, очевидно, що ми ніколи не зійдемося у спільній думці. Тому що дуже легко перекладати відповідальність на путінський режим - це зручна конфігурація, але подивімось на опитування “Левада-центр” за 2014 рік, коли 94 відсотки населення росії підтримали окупацію Криму”.

Як повідомлялося, росія 24 лютого 2022 року розпочала повномасштабне збройне вторгнення в Україну. Відтоді вона атакує об'єкти цивільної та військової інфраструктури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-