Візит Зеленського до США: З лінії фронту до лінії старту в новий світоустрій

Візит Зеленського до США: З лінії фронту до лінії старту в новий світоустрій

Укрінформ
Які сигнали привіз до Вашингтона Володимир Зеленський і з чим повертається в Україну

Президент Володимир Зеленський вперше за триста днів Великої війни залишив територію України та здійснив візит до Вашингтона на запрошення Президента США. За ці 300 днів змінилося все в Україні та багато що стало іншим у світі завдяки Україні і українцям, а головне – завдяки героїчному опору і перемогам Збройних Сил України та незламності українського народу. Головні підсумки та рішення, напевно, стануть відомими та реалізованими згодом, проте вже зараз очевидно, що цей візит став історичним і наблизив Україну до перемоги.

ВІД СТРАТЕГІЧНИХ ПАРТНЕРІВ ДО СОЮЗНИКІВ

Щойно була оприлюднена інформація про те, що Президент України вже летить у Вашингтон, з’явилося безліч повідомлень та публікацій стосовно мети, очікувань, сподівань та підсумків цього візиту. Якщо відкинути припущення, натяки, навіть відверті спекуляції та спроби провести аж ніяк не потрібні паралелі з існуванням та кроками бункерного путіна, варто спиратися на декілька фактів.

По-перше, запрошення надійшло з Вашингтона тиждень тому за ініціативою Джо Байдена. По-друге, рішення здійснити візит було прийняте з безпрецедентною швидкістю. По-третє, з огляду на воєнні дії на території України, безпекову ситуацію та наявність реальних загроз планування та підготовка візиту здійснювалися в умовах підвищеної секретності, і це цілком зрозуміло та виправдано. Нарешті, Президент України, як тепер зрозуміло, фактично розпочав свій візит до США з відвідання Бахмута на передовій.

Ближче до другої половини дня 21 грудня стало відомо про основні елементи програми візиту: зустріч президентів біля Білого дому, переговори, по завершенні – пресконференція, а ввечері виступ Президента України в Конгресі США перед обома палатами.

Звичайно, цього разу абсолютну вагу мають не програма і протокольні особливості візиту, а власне контекст, умови, за яких Байден запросив Зеленського. Тривалі й численні телефонні розмови президентів привели їх до висновку, що особиста зустріч необхідна. І знову ж таки, за нормальних обставин не було б нічого надзвичайного в тому, що лідери двох держав, які пов’язують відносини стратегічного партнерства, зустрічаються і ведуть переговори. Проте війна все змінила, і передусім змінила сенс і зміст тих відносин, які стали відносинами союзників у боротьбі зі спільним ворогом, із агресором, який здійснив вторгнення в Україну і протиставив тим самим себе цивілізованому світу.

Триста днів війни, роль США у формуванні і зміцненні антипутінської коаліції, лідерство президентів Зеленського і Байдена дали Україні змогу вистояти, звільнити значну частину окупованих ворогом територій, відбити війська рф від Києва, звільнити Херсон, велику кількість населених пунктів. Цей час був використаний також для посилення санкційного тиску на рф та подальшу ізоляцію росії. Сформувався і почав відігравати велику роль для посилення спроможностей сил оборони України «Рамштайн», була забезпечена фінансова стабільність України, а після злочинних масованих ракетних обстрілів об’єктів нашої критичної інфраструктури вдалося консолідувати зусилля для підвищення стійкості української енергосистеми, невідкладного ремонту та забезпечення термінових потреб для компенсації втрачених генеруючих потужностей. Постійна увага приділялася і гуманітарній допомозі, забезпеченню потреб внутрішньо переміщених осіб, біженців, постраждалих і поранених.

Президент Зеленський відвідує США вдруге, проте цього разу, в умовах визвольної війни, яку веде Україна, цілком очевидним є перший висновок із подій, пов’язаних з візитом Президента Володимира Зеленського до Вашингтона: стратегічне партнерство між Україною і США наповнилося новим змістом на основі спільно визначеної цілі – перемогти путіна і знайти такі механізми, які б унеможливили реванш чи агресію у будь-якій формі й з будь-якого напрямку. Стратегічні партнери стали союзниками. І саме це підкреслив Володимир Зеленський на пресконференції після переговорів у Овальному кабінеті.

ПОСИЛЕННЯ ОБОРОННИХ СПРОМОЖНОСТЕЙ ЗСУ

Ще до початку візиту і переговорів між президентами Білий дім оголосив про новий пакет допомоги Україні обсягом у 1,85 млрд доларів, у який включено, зокрема, найбільш просунуті сучасні системи ППО наземного базування Patriot. Ці системи будуть поставлені Україні вперше. Перелік озброєнь, боєприпасів та інших компонентів цього пакету вже відомий, тому підкреслимо найголовніше – нарешті Patriot будуть захищати українське небо. Великий крок уперед, але водночас, як нагадав Володимир Зеленський, війна ще не закінчена.

Відомо також, що днями у Конгресі США буде обговорений та проголосований закон щодо державного бюджету США, який міститиме пакет допомоги Україні у безпрецедентному розмірі – попередньо йдеться про суму у майже 45 млрд доларів. І тому, звичайно, виступ Президента України перед членами обох палат Конгресу США є вкрай важливим для забезпечення зараз і в подальшому стійкої двопалатної двопартійної підтримки України.

Ще до переговорів з посиланням на офіційні джерела повідомлялося, що лідери України і США матимуть можливість обговорити стратегію на полі бою, санкції та експортний контроль, запроваджені проти росії, а також економіку, енергетичний сектор та гуманітарну допомогу.

У виступах президенти на пресконференції після переговорів підтвердили, що ці питання були обговорені, а Президент Байден заявив, що підтримка України з боку США залишається непохитною і триватиме стільки, скільки це буде потрібно. Ще більш важливо, що Президент США підкреслив – путін не може виграти цю війну, він мав намір послабити НАТО, але Альянс лише зміцнився і розширився, він хотів роз’єднати Європу, натомість Європа згуртувалася в антипутінській коаліції. Так само промовистою була відповідь Президента Зеленського про наступний сигнал Байдену – дайте ще Patriot, а про сигнал путіну – він більше не суб’єкт для цивілізованих людей.

Президент США наводив цифри й суми допомоги Україні, яка надається на різні потреби у вагомих обсягах, а головна мета – посилити Україну і забезпечити справедливий мир. Справедливий мир, у якому Україна є цілісною, сильною, вільною й незалежною.

Головне – оборонні спроможності Збройних Сил України будуть посилені, і ця заява Президента США після трьохсот днів війни додає нам впевненості, що є спільне розуміння лідерів двох країн щодо ситуації на фронтах, необхідності зробити все, щоб пройти складний зимовий період, та рухатися до перемоги.

І саме тому свій виступ на пресконференції Президент Зеленський розпочав зі слів вдячності США та американському народу, і Президенту Байдену – вдячності за розуміння і підтримку. І саме це підкреслив Володимир Зеленський в емоційному виступі у Конгресі та закликав посилити таку необхідну для перемоги солідарність і підтримку.

ФОРМУЛА «СПРАВЕДЛИВОГО МИРУ»

Володимир Зеленський у виступі на спільній пресконференції у Білому домі назвав свій візит до США історичним – історичним для України, для наших відносин з Америкою і для американського лідерства. Безумовно, публічні заяви лідерів, виділення допомоги у безпрецедентних обсягах, рішення про постачання систем ППО Patriot та початок підготовки українських військових для роботи з цими комплексами, виступ Президента України в Конгресі США – це події історичного значення.

Спроможності ЗСУ будуть посилені, додаткові заходи для того, щоб пройти вкрай складний зимовий період та забезпечити стійкість енергетичної системи України, визначені і погоджені. І це перспектива найближчих місяців. Проте у публічних заявах лідери України та США торкалися також питання «справедливого миру».

Це чіткий сигнал про те, що президенти не обмежилися обговоренням лише невідкладних питань надання допомоги Україні, але й, напевно, приділили належну увагу головному – яким має бути світ після перемоги України. Україна платить неймовірну ціну за своє майбутнє, і Президент Зеленський чітко позначив майбутнє нашої держави – свободна, незалежна, цілісна демократична держава. Держава, яка кожного дня підтверджує свій європейський вибір, яка вже невдовзі буде членом Європейського Союзу і НАТО.

Завдяки лідерству США, непохитній підтримці України, впевненості нашого стратегічного партнера у тому, що Україну треба підтримувати, скільки це буде потрібне, тобто до перемоги, вже зараз, як на цьому наголосив Джо Байден, зміцнився Північноатлантичний альянс, згуртувався Європейський Союз, сформувалася антипутінська коаліція.

І вже зараз треба думати про майбутнє – як зробити світ безпечним, як усунути загрозу з боку росії, як виробити дієві механізми безпеки для всіх. Немає сумнів, що під час переговорів у Білому домі Володимир Зеленський не оминув цих питань і запропонованої ним української формули миру. Це він підтвердив, виступаючи у Конгресі.

Час рухатися далі – втілювати формулу миру в життя. Володимир Зеленський бачить, як це зробити, він пропонує вже цієї зими скликати Глобальний саміт, про це він хотів заявити перед фінальним матчем чемпіонату світу з футболу. Футбольні чиновники не наважилися надати таку можливість, але попри таку «брудну гру» пропозиція Президента України пролунала у світі і знаходить підтримку. Безперечно, підтримка нашого стратегічного партнера і союзника є ключовою. Будемо сподіватися, що Україна знайде розуміння в США.

У день візиту Президента України до Вашингтона у світі відбулася безпрецедентна акція – у знак солідарності з Україною, у найдовшу ніч року, вимкнули освітлення 62 локацій у 19 країнах – від оперного театру в Сіднеї до інституцій ЄС в Брюсселі, телевежі в Торонто та різдвяної ялинки на Таймс сквер у Нью-Йорку.

Зірки на вежах кремля ще сяють. Час думати про світломаскування!

Оксана Юрчик

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-