«Харківські угоди»: правоохоронці завершили розслідування проти Януковича та Азарова

«Харківські угоди»: правоохоронці завершили розслідування проти Януковича та Азарова

Укрінформ
Правоохоронці завершили розслідування проти колишніх президента та прем’єр-міністра України, які підозрюються у державній зраді у зв’язку з укладенням так званих "Харківських угод" на користь росії.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора у Телеграмі, передає Укрінформ.

"Розслідуванням встановлено, що експрезидент України, в порушення вимог Конституції та Закону України «Про міжнародні договори України», 21 квітня 2010 року у місті Харкові підписав від імені України угоду, якою продовжив на 25 років строк перебування чорноморського флоту російської федерації на території України – АР Крим і м. Севастополі. У свою чергу ексголова уряду того ж дня підписав розпорядження про схвалення Кабінетом Міністрів України так званих «Харківських угод» на користь російської федерації", - йдеться у повідомленні.

В ОГП зазначили, що колишні керівники держави штучно створили передумови для збільшення чисельності військ рф на території України, їх переоснащення й модернізації та у подальшому – вторгнення збройних сил російської федерації і окупації ними АР Крим і м. Севастополя.

Наголошується, що окупація півострова надала можливість росії здійснити протягом 2014-2022 років нарощування особового складу та військової техніки, збройних сил чф, а також утворення нових військових частин та підрозділів збройних сил. Вони були застосовані державою-агресором для повномасштабного військового вторгнення 24 лютого 2022 року на територію України.

У зв’язку з переховуванням підозрюваних на території держави-агресора слідчими ДБР здійснювалось спеціальне досудове розслідування, зазначається в повідомленні.

Читайте також: ВАКС стягнув у дохід держави майно Януковича і наближених до нього осіб

Наразі матеріали досудового розслідування відкриті стороні захисту для ознайомлення, поінформували в ОГП.

Як повідомлялося, Державне бюро розслідувань 28 січня 2021 року оголосило підозру колишньому президенту України Віктору Януковичу у вчинені держзради через підписання з росією у 2010 році “Харківських угод” про продовження базування чорноморського флоту рф в Криму.

У березні 2021 року таку ж підозру повідомили прем'єр-міністру часів Януковича Миколі Азарову.

Янукович 21 квітня 2010 року у Харкові підписав з тодішнім президентом росії дмитром медведєвим угоду, згідно з якою термін перебування чорноморського флоту рф у Севастополі подовжено з 2017 до 2042 року з автоматичним продовженням на 5 років, якщо будь-яка сторона не висловить заперечення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-