Національна асамблея Франції ухвалила резолюцію на підтримку України

Національна асамблея Франції ухвалила резолюцію на підтримку України

Укрінформ
Національна асамблея Франції ухвалила резолюцію на підтримку України й наголосила на необхідності притягнення до відповідальності винних у скоєних проти України воєнних злочинах Міжнародним кримінальним судом або спецтрибуналом.

Документ підтримали 303 депутати, один депутат проголосував проти, передає кореспондент Укрінформу.

У резолюції Національна асамблея заявляє про повну підтримку України, її народу, суверенітету та територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів згідно з Будапештським меморандумоу 1994 року, водночас найрішучіше засуджує невиправданий і незаконний напад рф на Україну та злочин агресіїї, скоєний проти України.

У документі засуджуються воєнні злочини, злочини проти людяності, скоєні рф щодо України, її цивільного населення та військовополонених; масові та невибіркові удари росії по цивільному населенню, акти тортур, зґвалтування, викрадення дітей, страти та інші злочини, вчинені рф в контексті цієї війни, а також стратегію терору, запроваджену рф.

Водночас Нацасамблея засудила фіктивні "референдуми", які призвели до нелегітимної та незаконної спроби анексії рф українських територій у Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях, а також Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. У документі засуджується привласнення Запорізької АЕС російською федерацією, яка своїми безвідповідальними діями створює ядерну загрозу для всього регіону, й міститься заклик створити охоронну зону навколо ЗАЕС відповідно до рекомендацій МАГАТЕ.

Читайте також: Макрон - про масовану атаку рф на Україну: Це воєнний злочин, він не має лишатися безкарним

Французькі депутати закликають усі держави-члени ЄС й сусідні країни робити внесок у механізм цивільного захисту ЄС та створення "коридорів солідарності" з метою сприяння експорту продовольства з України.

Водночас Асамблея підтримала проєкт нової фінансової допомоги Україні, закликала французький уряд та Євросоюз посилити гуманітарну допомогу цивільним, які постраждали від війни.

Депутати привітали створення Францією фонду у розмірі 100 мільйонів євро для сприяння закупівлі військового обладнання Україною та закликали уряд разом з європейськими партнерами продовжувати та збільшувати поставки зброї в країну, якщо необхідно, шляхом збільшення обсягу кредитів.

Водночас Асамблея наголошує, що жахливі злочини, скоєні російською федерацією, не мають залишитися безкарними. Вона закликала ЄС та держави-члени й надалі підтримувати Міжнародний кримінальний суд у розслідуванні воєнних злочинів або злочинів проти людяності, скоєних на території України від початку агресії, щоб винуватці "змогли постати перед МКС або, якщо необхідно, спеціальним трибуналом після завершення конфлікту".

У цьому зв’язку вітається рішення уряду направити слідчих Французької національної жандармерії в район Ізюма.

Читайте також: Розслідування воєнних злочинів рф проти України ініціювали вже 20 держав - генпрокурор

Крім того, Асамблея наполягає на необхідності продовжувати боротьбу з усіма формами дезінформації, яку рф зробила зброєю, а також закликає Євросоюз і міжнародну спільноту продовжувати та посилювати санкції проти рф та президента путіна, поки триває агресія проти України.

Депутати вітають рішення Євросоюзу запровадити ембарго на імпорт російської нафти та різко скоротити споживання російського газу.

Водночас Асамблея засудила вето рф на ухвалення Резолюції Ради Безпеки ООН із закликом про невизнання анексії російською федерацією українських територій, розміщення військ білоруським режимом разом із силами рф та постачання ракет і дронів іранським режимом російській армії, а також закликала до посилення та продовження санкцій, які вже вжито проти білорусі та Ірану.

Асамблея заявила, що Європейський Союз має розгорнути план підтримки для відновлення України, а також привітала надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС.

Як повідомлялося, Франція з партнерами опрацьовує пропозицію створити спецтрибунал для росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-