путін через президента Гвінеї-Бісау передав пропозицію про переговори - Зеленський прокоментував

путін через президента Гвінеї-Бісау передав пропозицію про переговори - Зеленський прокоментував

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський переконаний, що будь-які заяви лідера рф володимира путіна про нібито готовність до мирних переговорів є не більш ніж спланованою риторикою на аудиторію росії та країн, які ще мають взаємини з рф.

Про це він сказав під час спільної пресконференції з Президентом Гвінеї-Бісау Умару Сісоку Ембало, який передав главі Української держави пропозицію кремлівського диктатора щодо переговорів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Щоб у принципі говорити про будь-який діалог, треба, щоб одна держава поважала іншу державу, її територіальну цілісність, суверенітет і її кордони. Я думаю, що саме з таких дуже простих фундаментальних речей починається будь-що. Поки що всього цього немає. А бажання російського президента говорити, я думаю, що це не більше, ніж спланована риторика, яка повинна спрацювати на його внутрішню аудиторію і на аудиторію тих держав, які ще не ізолювали політику між своєю державою і державою під назвою «росія», - сказав Зеленський.

Глава держави поінформував, що розповів детально Президенту Гвінеї-Бісау про ситуацію в Україні, наголосивши, що «аби були мости між державами, треба, щоб інфраструктуру не підривали в одній державі, тоді, напевно, про щось у майбутньому можна говорити».

Також у відповідь на заяви про необхідність «розблокувати відносини» Зеленський запропонував почати таке розблокування принаймні з українського Чорного моря.

«І третє - всі бояться, що є ядерна загроза. Ви знаєте, останнім часом всі говорять про якусь «брудну бомбу». Так уся ця риторика йде саме від російської федерації. Загроза саме від них (росіян - ред) повністю - на нашій території вони окупували нашу атомну станцію, погрожують підривом гідроелектростанції. Тож ми маємо те, що маємо», - підкреслив глава Української держави.

Перед цим Президент Гвінеї-Бісау назвав Зеленського «братом» і розповів, що був у росії і там російський президент путін передав йому меседж, «важливий для продовольчої безпеки», про готовність до переговорів.

«Він (путін – ред.) мені сказав, що «я готовий до переговорів з Президентом Зеленським», - зазначив Умару Сісоку Ембало.

Крім того, він заявив, що Україна є партнером Гвінеї-Бісау, про що, серед іншого, свідчить у голосування на Генасамблеї ООН 12 жовтня за резолюцію про невизнання псевдореферендумів росії в Україні. У той же час Президент Гвінеї-Бісау підтвердив, що росія також є стратегічним партнером його країни.

Читайте також: Що стоїть за нав’язливими пропозиціями Кремля про переговори

Як повідомлялося, Президент Гвінеї-Бісау Умару Сісоку Ембало у середу перебуває з візитом в Україні. Він став першим лідером африканської держави, який відвідує Україну після 24 лютого.

Напередодні Президент Гвінеї-Бісау відвідав російську федерацію, де зустрічався з путіним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-