Збиття рейсу МАУ: міністри чотирьох країн звернулися до Ірану

Збиття рейсу МАУ: міністри чотирьох країн звернулися до Ірану

Заява
Укрінформ
Міністри закордонних справ Канади, Швеції, України та Великої Британії вкотре вимагають, щоб Іран виконав свої міжнародно-правові зобов’язання та забезпечив прозорість і справедливість у справі збиття пасажирського літака рейсу PS752 авіакомпанії МАУ.

Про це йдеться у спільній заяві Міжнародної групи з координації допомоги жертвам рейсу PS752, повідомляє Укрінформ з посиланням наМіністерство закордонних справ України.

У заяві нагадують, що 4 жовтня виповнюється 1000 днів з моменту протизаконного збиття Іраном рейсу 752 (PS752) авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», в результаті якого загинули 176 невинних цивільних осіб.

«Ми, міністри, які представляють Канаду, Швецію, Україну та Сполучене Королівство, стоїмо разом із родинами у скорботі у зв’язку з цією трагічною подією та вшановуємо пам’ять жертв, загиблих на борту рейсу PS752. Ми вкотре вимагаємо, щоб Іран виконав свої міжнародно-правові зобов’язання та забезпечив прозорість і справедливість у зв’язку зі своїми діями», - зазначено у заяві.

Читайте також: МАУ подала позов проти Ірану через збиття пасажирського літака

Крім того, продовжуючи зусилля з притягнення Ірану до відповідальності згідно з міжнародним правом, координаційна група подякувала чотирьом високоповажним експертам з права: професору Паяму Ахавану, професору Гарольду Хонгджу Коу, пані Джессіці Уеллс і серу Майклу Вуду.

«Вони передали свій великий досвід нашим юридичним командам, які продовжують свою сумлінну роботу у відповідь на протизаконне та кричуще збиття Іраном рейсу PS752. Ми продовжуємо бути солідарними з родинами та близькими жертв збиття рейсу PS752», - наголошено у заяві.

Як повідомлялось, 8 січня 2020 року у небі над Іраном був збитий літак МАУ, який виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ. На борту перебували громадяни Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії.

Усі 176 осіб загинули, серед них – одинадцятеро українців (дев'ятеро членів екіпажу та двоє пасажирів). Після кількох днів заперечень іранська влада визнала, що український літак був помилково збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

Читайте також: Іран має бути притягнутий до відповідальності за збиття рейсу МАУ – країни G7

Пізніше Уряд Ірану ухвалив рішення виділити 150 тисяч доларів на компенсацію родині кожного пасажира, який загинув внаслідок авіакатастрофи, але деякі родини відмовилися від цих грошей.

У червні країни «Групи семи» (Велика Британія, Італія, Канада, Німеччина, США, Франція та Японія) заявили, що продовжуватимуть підтримувати міжнародні зусилля з притягнення Ірану до відповідальності за збиття пасажирського літака рейсу PS752 авіакомпанії МАУ.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-