ЦВК закликає світ не визнавати результати російських псевдореферендумів

ЦВК закликає світ не визнавати результати російських псевдореферендумів

Укрінформ
Центральна виборча комісія засудила протиправну організацію та проведення 23-27 вересня 2022 року псевдореферендумів окупаційними адміністраціями російської федерації на тимчасово захоплених частинах територій Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей та закликала світ не визнавати їх результати.

Про це ідеться в пресрелізі, що є в розпорядженні Укрінформу.

Як зазначається, “ЦВК звернула увагу, що ... у вказаний період на зазначених тимчасово окупованих територіях за випробуваним сценарієм російської федерації та під її протекторатом вчиняються незаконні дії, а точніше дійство під назвою "референдуми".

У ЦВК наголошують, що вони не мають нічого спільного з демократичними референдумами, є незаконними з позиції Конституції України та міжнародного права, а отже, не матимуть жодної юридичної сили.

Читайте також: Радбез ООН збереться на засідання – обговорить російські псевдореферендуми в Україні

Також зазначається, що намагання росії змінити конституційно закріплений статус Донецької, Запорізької, Луганської та Херсонської областей як невід’ємних складових частин України шляхом проведення псевдореферендумів про приєднання до російської федерації, є грубим порушенням державного суверенітету та територіальної цілісності України, встановлених Конституцією України, а також низки міжнародних актів.

“ЦВК закликала іноземні держави та міжнародні організації засудити дії рф та її окупаційних адміністрацій щодо організації та проведення в Україні псевдореферендумів на тимчасово захоплених частинах територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей стосовно їх приєднання до рф, не визнавати жодних результатів таких псевдореферендумів, а також сприяти якнайшвидшому припиненню росією окупації українських територій”, - ідеться в повідомленні.

Окрім того, ЦВК закликала органи адміністрування виборів демократичних держав, профільних міжнародних організацій, які займаються виборами, припинити будь-яку співпрацю з державою-агресором та її органами, зокрема, членство росії у відповідних міжнародних інституціях до встановлення демократичного режиму в цій державі, не допускати участі громадян рф у спостереженні за виборами як міжнародних спостерігачів.

Також ЦВК наголосила органам державної влади та органам місцевого самоврядування, їх посадовим і службовим особам, засобам масової інформації та інформаційним агентствам, об’єднанням громадян, підприємствам, установам і організаціям усіх форм власності, громадянам України на юридичній нікчемності проведених окупаційними адміністраціями рф на тимчасово захоплених частинах територій зазначених областей псевдореферендумів та відсутності жодних їх правових наслідків.

Як повідомляв Укрінформ, 23 вересня російські загарбники розпочали на тимчасово захоплених ними територіях України псевдореферендум «про приєднання до росії». "Опитування" проходить у присутності озброєних людей. До мешканців Донеччини, Луганщини, Херсонщини і Запоріжжя, які не з'явилися на "виборчі дільниці", приходять додому. Утім, відсоток тих, хто взяв участь у псевдореферендумі, залишається дуже низьким.

Лідери західних країн вже заявили, що будь-які російські псевдореферендуми в Україні будуть нелегітимними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-