Ексдепутатам Царьову і Олійнику оголосили підозру у держзраді

Ексдепутатам Царьову і Олійнику оголосили підозру у держзраді

Укрінформ
Правоохоронці повідомили про підозру за фактом державної зради двом колишнім народним депутатам, які у лютому з військами держави-агресора незаконно перейшли державний кордон України і прибули на тимчасово захоплену територію Київської області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Київська обласна прокуратура.

«За процесуального керівництва ювенальних прокурорів Київської обласної прокуратури заочно повідомлено про підозру двом колишнім народним депутатам України та так званому міністру закордонних справ “днр” за фактом державної зради і незаконного перетину державного кордону України (ч. 1 ст. 332-2, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України)», - йдеться в повідомленні.

За даними слідства, у лютому підозрювані незаконно перетнули державний кордон України поза встановленими пунктами пропуску. В супроводі російських військових вони приїхали до села Катюжанка Вишгородського району Київської області, яке на той час було захоплене збройними силами рф. Вказані особи перейшли на бік ворога та пропагували “ідею руского міра” серед місцевого населення, давали інтерв’ю антиукраїнського характеру представникам ЗМІ країни-агресора. Вони закликали місцевих жителів підтримувати владу загарбників та визнати її легітимність.

Читайте також: СБУ затримала брата Царьова на спробі організувати диверсії у східних регіонах України

Крім того, підозрювані відвідали штаб росіян, що базувався на території сільської школи. Там військові збройних сил рф обладнали бойові позиції для військової техніки, зберігали зброю, боєприпаси та пальне. На шкільному стадіоні був обладнаний посадковий майданчик для ворожих гелікоптерів та бойові позиції реактивної системи залпового вогню “Град”. Звідти ворог кожну ніч вів обстріли позицій ЗСУ. Також на території школи розташовувались приміщення для допитів громадян України, в тому числі полонених.

Як повідомляє Служба безпеки України, йдеться про двох колишніх народних депутатів від Партії регіонів Олега Царьова та Володимира Олійника, а також так званого “міністра закордонних справ “ДНР” Наталію Ніконорову. Вони відомі своїми українофобськими та сепаратистськими поглядами, а від початку російської агресії у 2014 році переховувалися від українського правосуддя.

Як повідомляв Укрінформ, 3 травня Шевченківський райсуд Києва заочно засудив Царьова до 12 років позбавлення волі за публічні заклики до умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України, а також за публічні заклики до насильницької зміни та повалення конституційного ладу з використанням засобів масової інформації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-