Консультації з потенційними країнами-гарантами безпеки України розпочнуться негайно – Єрмак

Консультації з потенційними країнами-гарантами безпеки України розпочнуться негайно – Єрмак

Відео
Укрінформ
Консультації з державами, які потенційно можуть бути гарантами безпеки України, розпочнуться негайно, не чекаючи закінчення розв’язаної росією війни.

Про це заявив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак на брифінгу, присвяченому презентації відповідних безпекових рекомендацій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми негайно починаємо працювати з цим документом (рекомендаціями – ред.). Ми негайно включаємось до консультацій з основними нашими партнерами, яких бачимо майбутніми гарантами української безпеки. Хочу підкреслити, що ми будемо над цим працювати одразу, від сьогодні, не чекаючи. Це дуже важливий момент, тому що багато було в ЗМІ розмов щодо того, що гарантії можливі тільки після закінчення війни. Ні, ми живемо сьогодні, гарантії нам потрібні сьогодні», - зазначив він.

Читайте також: Расмуссен обіцяє просувати майбутній Київський безпековий документ у «важливих столицях»

За його словами, презентований нині документ є тільки рекомендаціями, а більш конкретні положення та часові рамки будуть прописані вже у конкретних договорах з країнами-гарантами.

У той же час очільник ОП підкреслив, що безпекові договори повинні бути юридично обов’язковими, тому, на його думку, мають проходити процедуру ратифікації парламентами.

Він не виключив, що може бути кілька договорів із країнами-гарантами, а не один великий.

Читайте також: Київський безпековий договір не буде повторенням Будапештського меморандуму - Расмуссен

«Структура безпекова передбачає не тільки великий рамковий договір, а також можливість підписання двосторонніх договорів, більш детальних, а також договорів, які можуть мати на меті вирішення якихось або регіональних питань, або питань дуже сфокусованих на чомусь. Наприклад, це може бути окрема безпекова угода щодо Чорного моря, угода щодо повітряної безпеки, щоб захистити наше небо», - пояснив Єрмак.

Як повідомлялося, у вівторок в ОП опублікували рекомендації щодо безпекових гарантій для України, які передбачають створення Київського безпекового договору, що об’єднуватиме Україну та групу держав-гарантів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-