Законопроєктом про географічні зазначення хочуть «протягнути» куріння в ресторанах - депутатка

Законопроєктом про географічні зазначення хочуть «протягнути» куріння в ресторанах - депутатка

Укрінформ
У законопроєкт про захист географічних зазначень сільськогосподарської продукції №5616 намагаються протягнути норму, яка суперечить антитютюновому законодавству та міжнародним конвенціям, які ухвалила Україна. Зокрема, пропонується дозволити куріння в закладах ресторанного господарства.

Про це на пресконференції в Укрінформі сказала народна депутатка, членкиня комітету ВР з питань здоров’я нації Лада Булах.

“У нашому комітеті немає колег, які хоча б приблизно підтримували б цю ініціативу, тому тютюнове лобі пішло іншим шляхом. Ця правка 20 до законопроєкту №5616 вносить зміни до статті 13 закону № 2899 та відновлює куріння на робочих місцях, у приміщеннях, зокрема в приміщення ресторанного господарства. Ми відкочуємося в питаннях регулювання куріння в громадських місцях на 10 років назад”, - сказала Булах.

На її переконання, це порушення регламенту, оскільки між першим та другим читанням у законопроєкт не повинні вноситися правки в інші закони. Тим більше такі, що не мають жодного стосунку до теми закону (охорона географічних зазначень сільськогосподарської продукції).

Читайте також: Заборона електронних сигарет: Центр протидії дезінформації спростував фейки про громадські місця

Депутатка нагадала, що свого часу тютюнове лобі намагалося протистояти збільшенню акцизів на тютюнові вироби та електронні пристрої для тютюну, протягуючи правки в законопроєкт про поштові перекази.

Булах наголосила, що правка 20 до законопроєкту про географічні зазначення має безпосередній шкідливий вплив на здоров’я українців.

“Окрім того, що намагаються повернути дозвіл на куріння в ресторанах, таким чином ставлять під загрозу здоров'я людей, які там працюють. По 12 годин зміни звичайного офіціанта. Переважно це молоді люди по 19-20 років . Це наша студентська молодь, вони будуть отримувати вторинну шкоду від тютюну”, - сказала депутатка.

Як нагадав на пресконференції національний координатор програм з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні Андрій Скіпальський, Україна ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну ще у 2006 році, в 2021 році був ухвалений закон про заборону куріння в закритих приміщеннях: офісах, ресторанах, клубах тощо.

Читайте також: Щороку викидається 4,5 трлн недопалків – представники ВООЗ

“На жаль, ми сьогодні знов повертаємося до дискусії і діалогу, чи можна курити громадських місцях. Ми були переконані, що такий діалог завершено в 2012 році, але, на жаль, ні. Очевидно, що складна ситуація в країні, закритість процесу законодавчих змін сприяють тютюновим лобістам, які хочуть повернути цю норму в законодавче поле” - сказав Скіпальський.

Він пояснив, що Рамкова конвенція ВООЗ боротьби з тютюном має статтю 8, яка чітко регулює захист населення від вторинного диму і є юридично зобов’язуючою. У статті стверджується, що не існує безпечного рівня вторинного тютюнового диму, як і куріння.

"Сторони, які ратифікували цю конвенцію, зобов'язані вжити заходів, які захищають населення від вторинного тютюнового диму", - підсумував національний координатор.

Читайте також: Понад 80% українців підтримують антитютюнові заходи

Він додав, що вже доведено, що не існує ефективних способів захисту від вторинного диму тютюну, окрім повної заборони куріння у громадських місцях.

“Вентиляції, фільтрації, розмежування або визначення місць для куріння є неефективними і такими, що йдуть всупереч Рамковій конвенції ВООЗ і принципам громадського здоров’я”, - сказав Скіпальский.

Як повідомляв Укрінформ, з 11 липня в Україні вступили в дію норми закону №1978, якими забороняється паління електронних сигарет у громадських місцях, а також надається право місцевим органам влади визначати місця, вільні від куріння.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-