Зміна риторики НАТО щодо росії відкриває нові можливості для України - експерти

Зміна риторики НАТО щодо росії відкриває нові можливості для України - експерти

Укрінформ
Важливим результатом саміту НАТО стала кардинальна зміна риторики Альянсу щодо росії, яка відкриває для України нові можливості.

Про це сказав на брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ, присвяченому результатам саміту НАТО, виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко.

«Можемо говорити про безповоротну зміну риторики лідерів країн НАТО і, зокрема, Великої сімки. Ще місяць тому було важко уявити, що всі одноголосно будуть говорити, що росія - ворог. І усвідомлення цього прийшло безповоротно у політику колективного Заходу. Це величезний плюс для нас, бо це відкриває для України можливості у подальшій співпраці у військовому плані з цими країнами», - зазначив він.

Читайте також: У НАТО немає списку озброєння, яке не можна було б постачати в Україну - Столтенберг

Крім того, за словами Денисенка, це дозволить лідерам деяких країн менше ставити «певні непотрібні умови і прискорить час для вирішення найважливіших для нас моментів».

Загалом, як додав своєю чергою експерт з питань оборонного планування Центру оборонних стратегій Олексій Павлючик, всі рішення, які були ухвалені на саміті НАТО, дуже важливі. Зокрема, щодо застосування сил Альянсу і яким чином надаватиметься допомога Україні у боротьбі з агресором. Крім того, дуже важливими є заяви щодо політики відкритих дверей, зазначив він.

Крім того, експерт з питань зовнішньої та безпекової політики Центру оборонних стратегій, дипломат, радник міністра оборони (у 2020 році) Олександр Хара зауважив, що попри те, що війна з рф продовжується і невідомо, скільки вона триватиме - «фактично вже можна сказати, що рф та її режим програв стратегічно». Зокрема, Балтійське море стає фактично НАТОвським, крім того, змінилась присутність НАТО на східному фланзі. І рф тепер доведеться реагувати - і свої обмежені ресурси розпорошувати. Позитив також є у тому, що НАТО набирає нову вагу і гратиме ще більш важливу роль у світі, заявив він.

Читайте також: Посилення підтримки України у протидії росії стало ключовою темою саміту НАТО - ОП

«Цей саміт був про членів НАТО, але там була велика частина, яка впливатиме на Україну і нашу безпеку у стратегічній перспективі», - підсумував Хара.

Як повідомлялося, 28-30 червня в Мадриді відбулася зустріч глав держав та урядів НАТО. Під час саміту лідери НАТО погодили нову Стратегічну концепцію Альянсу на наступні десять років, прийняли новий широкий пакет допомоги для України у її протистоянні проти російського вторгнення, а також дали «зелене світло» процесу входження в Альянс Фінляндії та Швеції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-