Суд заборонив Соціалістичну партію України

Суд заборонив Соціалістичну партію України

Укрінформ
Восьмий апеляційний суд Львова заборонив діяльність Соціалістичної партії України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє рух "Чесно".

Майно СПУ та всіх її осередків, згідно з рішенням суду, буде передане державі, але саме рішення може бути оскаржене у Верховному Суді.

Доводи СБУ та Міністерства юстиції проти СПУ полягали в антиукраїнській і проросійській діяльності та висловлюваннях останніх трьох керівників партії, передовсім — Іллі Киви. Зокрема згадувалося про привітання Кивою володимира путіна з днем народження, ідеалізування ним діяльності президента рф, а також справа про державну зраду Киви.

Читайте також: Суд заборонив виділяти бюджетне фінансування для ОПЗЖ

На думку СБУ, хоч Кива з 2019 року не є офіційним керівником партії, він і надалі здійснює вплив на неї. Зокрема у матеріалах справи цитувалися публікації з посиланням на партійний сайт, в яких входження Киви до ОПЗЖ подавалося як делегування від СПУ. Крім цього, згідно із матеріалами справи, станом на зараз Соцпартію очолює Віктор Заїка — директор іменного благодійного фонду Киви “Визволення”.

Ще одним доказом впливу Киви на СПУ вважають те, що очолювана ним організація “Всеукраїнський рух по боротьбі з фашизмом “Патріоти за життя”, як і його благодійний фонд, зареєстровані за тією ж адресою, що й Соціалістична партія України.

Читайте також: Суд заборонив партію «Наші» Мураєва

Також як аргументи за заборону наводилася антиукраїнська діяльність окремих керівників осередків СПУ, зокрема Олександра Онищенка. Він очолює київський міський осередок партії, а також висувався від неї на виборах народних депутатів у 2019 році (Центрвиборчком відмовив у реєстрації Онищенка).

Соціалістична партія України — вже сьома заборонена політсила, яку Міністерство юстиції вважає проросійською. До цього за неповний тиждень суд уже заборонив партії "Опозиційний блок", "Соціалісти", "Справедливості та розвитку", "Наші", "Держава" і "Блок Володимира Сальдо".

Соціалістична партія – одна із найстаріших політичних сил незалежної України. Від заснування у 1991 році і до 2010 року її очолював Олександр Мороз.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-