До виконання обов’язків голови ВРП приступив Віталій Саліхов

До виконання обов’язків голови ВРП приступив Віталій Саліхов

Укрінформ
До виконання обов’язків голови Вищої ради правосуддя приступив Віталій Саліхов.

Як передає Укрінформ, про це повідомили у Вищій раді правосуддя.

«Віталій Саліхов виконує обов’язки голови Вищої ради правосуддя як найстарший за віком член Ради», - ідеться в повідомленні.

До цього з 24 січня 2022 року в.о. голови ВРП був Віктор Грищук, однак 8 травня Етична рада правосуддя за результатами оцінювання членів Вищої ради правосуддя поінформувала, що його “визнано таким, що не відповідає критерію професійної етики та доброчесності для зайняття посади члена ВРП”.

Водночас інших трьох членів Вищої ради правосуддя - Оксану Блажівську, Віталія Саліхова та Інну Плахтій - Етична рада визнала такими, які відповідають згаданому критерію.

Також Етична рада ухвалила рішення внести до з’їзду представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ, що обрав члена ВРП Грищука, рекомендацію про його звільнення.

“З дня внесення Етичною радою зазначеного рішення член Вищої ради правосуддя Грищук Віктор Климович відсторонюється від посади, а його повноваження зупиняються до ухвалення рішення органом, що обрав цього члена Вищої ради правосуддя”, - ідеться в оприлюдненому рішенні.

Читайте також: Венедіктова розповіла про воєнні злочини рф на слуханнях Гельсінської комісії Конгресу США

Як повідомлялося, станом на початок листопада 2021 року в Україні сформували склад Етичної ради — це ключовий орган для реалізації судової реформи. До нього увійшли українські судді та юристи із західних країн. Упродовж пів року новий орган мав перевірити членів Вищої ради правосуддя.

На початку лютого 2022 року члени Вищої ради правосуддя назвали неприйнятною участь у процедурах оцінювання, ініційованих Етичною радою, і заявили, що це спонукає достроково скласти повноваження більшість членів ВРП.

22 лютого 2022 року рішенням Вищої ради правосуддя припинено за власним бажанням повноваження десяти її членів. У такий спосіб ВРП припинила свої повноваження.

24 лютого в Етичній раді повідомили про перенесення співбесід із кандидатами на посаду члена ВРП, призначених на цю дату, та заявили, що Етична рада продовжує свою роботу в звичайному режимі.

26 квітня Етична рада ухвалила зміни до Регламенту у зв’язку з воєнним станом та призначила на 4 травня співбесіди з чотирма діючими членами Вищої ради правосуддя.

Ухвалені зміни до Регламенту Етичної ради передбачали можливість недотримання окремих строків, встановлених раніше. Також Етична рада передбачила можливість проведення співбесід з кандидатами та діючими членами Вищої ради правосуддя у режимі відеоконференції з використанням засобів електронного зв’язку.

4 та 6 травня відбулися співбесіди з чотирма членами Вищої ради правосуддя: Віктором Грищуком, Оксаною Блажівською, Віталієм Саліховим, Інною Плахтій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-