Спікер парламенту Норвегії підтвердив готовність відвідати Україну

Спікер парламенту Норвегії підтвердив готовність відвідати Україну

Укрінформ
Президент Стортингу Норвегії Масуд Гарахані підтвердив свою готовність відвідати Україну найближчим часом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Верховної Ради.

«Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук провів бесіду з президентом Стортингу Норвегії Масудом Гарахані. За результатами перемовин спікер норвезького парламенту підтвердив свою готовність відвідати Україну найближчим часом», - йдеться в повідомленні.

У ході розмови Голова ВР подякував Норвегії за приєднання до санкцій ЄС проти росії, надану оборонну підтримку і висловив сподівання на швидкі рішення уряду Норвегії щодо надання Україні систем протикорабельної та протиповітряної оборони.

Зі свого боку Гарахані зазначив, що Норвегія переглянула свою політику щодо надання зброї.

«Ми стоїмо та підтримуємо боротьбу України за незалежність і свободу. Ми імплементували санкції ЄС (проти рф - ред.) у себе в Норвегії… Я бачу й розумію, що треба ще більше допомоги саме всередині України. Як ви знаєте, у Норвегії дуже суворі правила щодо надання зброї, але навіть зараз, у такий час, ми змінили свою політику щодо цього», — сказав спікер парламенту Норвегії.

Читайте також: Норвегія передасть Україні зенітно-ракетні комплекси «Містраль»

Стефанчук розраховує на подальше посилення підтримки з боку Норвегії у сфері енергетичної безпеки, зокрема — щодо постачання в Україну близько 5 млрд кубометрів газу на новий опалювальний сезон.

«Так само важливим для нас є посилення гуманітарної підтримки з боку всіх наших партнерів. Ми дякуємо за виділені урядом Норвегії наприкінці лютого близько 200 млн євро на ці цілі. Але гуманітарна криза продовжує загострюватися і тому ми були б вдячні за ініціювання нових рішень щодо виділення коштів на гуманітарну допомогу Україні», — акцентував Стефанчук.

Крім того, спікер парламенту України наголосив на необхідності максимального обмеження можливостей російської економіки отримувати ресурси для свого відновлення на світових ринках.

«Звертаюся за вашим особистим сприянням у доведенні чітких політичних сигналів до норвезького бізнесу щодо важливості більшої відповідальності з його боку та нагальності припинення будь-яких контрактів із рф. Також важливе значення в цьому контексті має прискорення рішень щодо закриття портів Норвегії для російських суден», — підкреслив Стефанчук.

Читайте також: Шмигаль подякував прем'єру Норвегії за всебічну допомогу Україні

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала новий етап війни проти України, ворог здійснює масовані обстріли й бомбардування мирних українських міст та селищ. Загарбники влаштували масовий терор на тимчасово зайнятих територіях.

США, Європейський Союз та інші країни застосували санкції проти росії як країни-агресора, міжнародна ізоляція якої посилюється з кожним днем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-