В Австрії виникли дебати щодо виступу Зеленського у парламенті

В Австрії виникли дебати щодо виступу Зеленського у парламенті

Укрінформ
Президент Національної ради Австрії Вольфганг Соботка заявив про готовність запросити Президента України Володимира Зеленського для виступу у парламенті, як тільки між фракціями буде згода щодо цього.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це Соботка заявив на тлі повідомлень про те, що дві австрійські партії заперечують проти виступу українського лідера.

"Як тільки буде досягнуто згоди між фракціями, рішення буде знайдено. У будь-якому випадку, я був і готовий зробити це можливим", - заявив спікер у коментарі APA з приводу можливого виступу Зеленського.

Раніше опозиційна ліберальна партія NEOS виступила з ініціативою до президії Національної ради Австрії запросити Президента України для виступу в австрійському парламенті. Однак дві інші опозиційні партії – "Соціал-демократична партія Австрії" (SPÖ) та правопопулістська "Австрійська партія свободи" (FPÖ) – не підтримали такої ініціативи. Вони мотивували це тим, що такий виступ українського лідера нібито суперечитиме нейтралітету Австрії.

Така поведінка двох парламентських партій викликала значну критику в австрійському суспільстві. Рішення своїх колег по партії навіть розкритикував очільник федеральної землі Бургенланд, політик SPÖ від Ганс Петер Доскоціл, назвавши його "геополітичною помилкою, яка не повинна була статися".

Міністр з питань Європи Каролін Едтштадлер (від правлячої "Австрійської народної партії") заявила, зі свого боку, це, звичайно, право парламенту запрошувати Президента України, однак "наразі важливо виявляти солідарність публічно, а не просто вести офісні дискусії".

На цьому тлі у заступник керівника фракції федеральної партії SPÖ Йорг Ляйхтфрід спробував нівелювати позицію партії як гальмівника виступу Зеленського, заявивши, що, якщо президент Національної ради виступить із таким запрошенням до Президента України, то Соціал-демократична партія "не буде проти".

Щодо "Австрійської партії свободи", то ця партія постійно критикує позицію федерального уряду Австрії на підтримку України, заявляючи, що вона нібито суперечить нейтральному статусу республіки.

Як зазначає APA, представник NEOS виступає з пропозицією, щоб уже наступного тижня відбулося засідання Національної ради Австрії, на якому б міг виступити Президент України.

Як повідомляв Укрінформ, раніше федеральний президент Австрії Александер Ван дер Беллен та федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер записали спільне відеозвернення до українського народу зі словами підтримки та запевненнями, що Австрія стоїть на боці українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-