42% українців виступають за відкриті списки на наступних виборах

42% українців виступають за відкриті списки на наступних виборах

Опитування
Укрінформ
42% українців, які цікавляться темою виборів і виборчих систем, підтримують відкриті списки, лише 5,6% виступають за мажоритарну систему.

Про це розповіла голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська на Форумі прихильників виборчої реформи, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За її словами, соціологічні дані показали, що питання виборчої системи не ключове для пересічних громадян, але ті, які цікавляться, знають про пропорційну виборчу систему з відкритими списками.

«Ми запитали, яка система має бути наступного разу, якби вам дали можливість обирати? Як на мене, результати показові і вони репрезентують усе суспільство, не лише експертне середовище. 42% виступають за відкриті списки наступного разу, 4,1% вважають, що було б добре реалізувати систему закритих списків (як це було 2006 і 2007 роках), 5,6% вважають, що краще голосувати тільки за кандидатів у мажоритарних округах (як в 1990 та 1994 роках), за паралельну виборчу систему виступає 5,8%», - зазначила вона.

Вона нагадала, що наразі Виборчий кодекс передбачає пропорційну виборчу систему з відкритими партійними списками, однак зараз у парламенті зареєстровані законопроєкти про відтермінування пропорційної виборчої системи.

Айвазовська також зауважила, що за даними опитування, підкуп як фактор втричі активніше працює на виборах, де є мажоритарна складова. Однак, за її словами, попри благодійні фонди і подарунки, суспільство розуміє, що наступні вибори варто і необхідно проводити за пропорційною системою з відкритими списками.

Крім того, вона підкреслила, що лише 24,8% респондентів знають, хто став народним депутатом в окрузі після парламентських виборів 2019 року, 11,3% знають, де знаходиться приймальня народного депутата-мажоритарника, а особисто зверталися до депутата-мажоритарника 3,9%.

При цьому експерт додала, що тільки 1,9% опитаних відповіли, що знають, які законопроєкти подавав їхній депутат-мажоритарник.

«Виборчий процес, належний, спокійний, якісно конкурентний є питанням безпеки для України, тому що якщо суспільство не приймає якогось результату виборів, воно реагує досить в агресивний спосіб. Ми б дуже не хотіли, щоб у 2023 році, коли повинні в конституційні терміни відбутися наступні парламентські вибори, хтось до цього проводив комунікацію щодо перспектив відтермінування на невідомий термін окремих положень Виборчого кодексу», - підкреслила Айвазовська.

Читайте також: Зеленський лідирує у президентському рейтингу, серед партій найбільшу підтримку має «ЄС»

Опитування проведено 1-12 лютого Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва» спільно з Центром політичної соціології на замовлення ОПОРИ. Загалом опитано 2001 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення України (за винятком тимчасово окупованих територій). Максимальна похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Як повідомлялося, група парламентаріїв з депутатської групи «Партія «За майбутнє» зареєстрували законопроєкт, яким пропонується відновити проведення виборів за змішаною (пропорційно-мажоритарною) системою до 2027 року.

Раніше голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявляв, що тема повернення до змішаної (пропорційно-мажоритарної) виборчої системи активізується з кожним днем. На його думку, таку ініціативу підтримало б понад 300 народних депутатів.

В Україні 1 січня 2020 року набув чинності Виборчий кодекс, який, зокрема, передбачає, що вибори народних депутатів відбуваються за пропорційною виборчою системою із відкритими списками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-