У матеріалах справи немає інформації, хто і коли вручив підозру Порошенку – адвокат

У матеріалах справи немає інформації, хто і коли вручив підозру Порошенку – адвокат

Укрінформ
Адвокат експрезидента Петра Порошенка Ігор Головань заявив, що у процесуальних документах справи про підозру у державній зраді та сприянні терористичним організаціям щодо постачання вугілля з тимчасово окупованих територій немає інформації про те, хто і коли вручив підозру Порошенку.

Про це Головань сказав під час судового засідання з обрання запобіжного заходу Порошенку, передає кореспондент Укрінформу.

"Ми знаємо всі, і навіть не заперечує прокуратура, що сам Симоненко, який на наше переконання, незаконно підписав повідомлення про підозру з перевищенням повноважень, він сам повідомлення про підозру не здійснював. Він стверджує, що здійснення повідомлення про підозру було доручено цілому списку працівників прокуратури, однак у матеріалах провадження відсутнє жодне документальне підтвердження того, хто з тих осіб, коли і яким способом здійснив повідомлення про підозру", - сказав адвокат.

Головань також зауважив, що відповідно до закону про прокуратуру, підозру народному депутату має оголошувати генеральний прокурор, а у випадку відсутності генпрокурора, його обов'язки виконує перший заступник, проте у справі також немає документів, що у день повідомлення про підозру, першого заступника не було на роботі.

Читайте також: Адвокат просить повернути прокурору клопотання про запобіжний захід Порошенку

"Генеральний прокурор повідомлення про підозру не здійснював, з тексту, який нам надали, було визначено, що повідомлення про підозру здійснює виконувач обов'язків генерального прокурора на прізвище Симоненко...Там є ( у матеріалах провадження – ред.), що генеральний прокурор, яка виходить у відпустку на один календарний день, залишає виконувачем обов'язків свого заступника. Однак у наданих матеріалах відсутні докази того, що на робочому місці 20 грудня 2021 року (день повідомлення про підозру – ред.) був відсутній перший заступник генерального прокурора", - сказав він.

Адвокат також зауважив, що "повідомлення про підозру виконано неуповноваженою особою".

Крім того, Головань зауважив, що доручення для здійснення повідомлення про підозру є процесуальним рішенням, яке має оформлюватися мотивованою постановою, однак в 9 томах справи, такої постанови немає. Адвокат наголосив, що відповідно можна стверджувати, що повідомлення про підозру Порошенку здійснено не було.

Читайте також: Порошенку не призначали безкоштовного адвоката - ДБР

Також Головань висловив позицію, що розслідування за обвинуваченням Порошенка є незаконним.

"Ми бачимо в цих матеріалах, що взагалі все це розслідування здійснюється незаконно, неуповноваженим органом досудового розслідування, оскільки в цих матеріалах наявна постанова про утворення так званої міжвідомчої слідчої групи. Оскільки досудове розслідування стосується діяльності народних депутатів, то розслідування в таких провадженнях має здійснюватись Державним бюро розслідувань і за окремим статтям Національним антикорупційним бюро", - пояснив Головань.

Як повідомляв Укрінформ, виконувач обов’язків генерального прокурора Олексій Симоненко 20 грудня 2021 року підписав Петру Порошенку повідомлення про підозру у державній зраді та сприянні терористичним організаціям у справі про постачання вугілля з тимчасово окупованих територій.

Читайте також: ДБР оприлюднило деталі «вугільної» справи, у якій фігурує Порошенко

Офіс генпрокурора погодив клопотання про обрання Порошенку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 1 млрд грн.

Працівники ДБР разом зі співробітниками СБУ розслідують кримінальне провадження щодо організації злочинної схеми постачання вугілля із тимчасово окупованих територій та фінансування терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР» групою громадян України на загальну суму близько 1,5 мільярда гривень.

Провадження здійснюється ч. 1 та ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму), ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (сприяння діяльності терористичної організації) ККУ.

У вересні-листопаді 2021 року у вказаному провадженні уже повідомили про підозру нардепу від ОПЗЖ Віктору Медведчуку, колишньому міністру енергетики Володимиру Демчишину і бізнесмену Сергію Кузярі.

Читайте також: У ДБР заявили, що намагалися вручити Порошенку в аеропорту повістку про виклик у суд

Прокуратура клопотала в суді про обрання Медведчуку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 1 мільярд гривень. Водночас суд обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Кузярі обрали запобіжний захід у вигляді арешту. Він перебував у СІЗО до січня поточного року, коли суд змінив йому запобіжний на цілодобовий домашній арешт.

Ексміністр Демчишин наразі перебуває у міжнародному розшуку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-