Кулеба назвав чітку модель поведінки Путіна

Кулеба назвав чітку модель поведінки Путіна

Укрінформ
Росії не вдається розколоти трансатлантичну спільноту через українське питання, але для протидії політиці Кремля Німеччина мала би проводити жорсткий курс щодо Росії.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю недільному виданню німецького таблоїду Bild, передає Укрінформ.

«Ми очікуємо, що новий федеральний уряд разом з Україною та її партнерами й союзниками візьме жорсткий і чіткий курс проти російських загроз і спроб залякування. Жодні бізнес-інтереси та бажання продемонструвати симпатію до Путіна не варті того, щоб дозволити криваву війну в Європі», - заявив Кулеба.

Читайте також: Путін може влаштувати провокацію, схожу на підриви будинків 1999 року - ексглава МЗС Польщі

Він висловив упевненість, що єдність є «колективною супер-силою», коли йдеться про протидію зростаючій агресивності Росії та попередження нової кризи європейської безпеки у великих масштабах.

Український міністр назвав Путіна «майстром розпалювати страхи», який з роками виробив чітку модель поведінки: спочатку він створює проблеми і кризи, а потім запрошує інших обговорити та вирішити їх з ним. І зрештою сам пропонує рішення, які вимагають поступок від його опонентів.

Читайте також: У США – вже два законопроєкти із санкціями проти Путіна

«Президент Путін зупиняється лише там, де його зупиняють, він розуміє лише мову сили. Наша сила — наша єдність, і ми повинні працювати разом... Нам потрібно пояснити непосильну ціну подальшої агресії, водночас залучивши Росію дипломатично і переконавши Москву використовувати дипломатію проти застосування сили», - заявив Кулеба.

За його словами, Україна з листопада, коли Росія пішла на новий небезпечний курс ескалації, подвоїла свої зусилля для мобілізації міжнародної підтримки. Серед іншого, пояснив міністр, Київ тісно співпрацював із союзниками та партнерами, щоб запровадити комплексний пакет стримування. Він складається з трьох рівнів: сильна дипломатія деескалації, розробка низки болючих економічних санкцій та поглиблення оборонної співпраці з Україною.

Читайте також: Москва розганяє фейки, щоб виправдати вторгнення до України — МЗС Британії

«Немає кращого стримування подальшої російської агресії, ніж сильна Україна. Те, що ми бачили під час переговорів минулого тижня, стало кульмінацією нашої спільної дипломатії стримування. Єдність Заходу була зрозуміла», - підкреслив Кулеба. Він зазначив, що трансатлантична спільнота показала Росії, що непохитно стоїть на боці України, що російський план розділити Захід через розмови з американцями через голови українців і європейців не спрацював.

Нелегітимні ультиматуми щодо відносин НАТО з Україною справедливо відхилені, зазначив глава українського дипломатичного відомства. Він нагадав, що рішення щодо членства в НАТО належить виключно Україні та 30 державам-членам альянсу. «Протягом десятиліть Росія створювала конфліктний пояс уздовж своїх кордонів і в різних формах підривала безпеку майже всіх сусідніх країн. Якщо Путін хоче знати, чому його сусіди прагнуть до членства в НАТО, йому достатньо лише подивитися в дзеркало», - сказав дипломат.

Як повідомлялося, глава МЗС ФРН Анналена Бербок здійснить у понеділок, 17 січня, свій перший візит до Києва, після чого поїде до Москви.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-