Зеленський обговорив із Трюдо компенсації родинам жертв катастрофи МАУ в Ірані

Зеленський обговорив із Трюдо компенсації родинам жертв катастрофи МАУ в Ірані

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський обговорив з Прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо безпекову ситуацію на сході України та зусилля задля отримання справедливої компенсації родинам жертв катастрофи літака МАУ під Тегераном 2020 року.

Про це глава Української держави написав у Твіттері, повідомляє Укрінформ.

“Поговорив телефоном з Джастіном Трюдо. Поінформував про безпекову ситуацію на Донбасі. Обмінялися баченням міжнародних зусиль для деескалації. Обговорили можливість продовження місії UNIFIER та домовилися разом добиватися справедливої компенсації родинам жертв катастрофи PS 752”, - зазначив Зеленський.

Він також запропонував Трюдо оновити Спільну декларацію про особливе партнерство між Україною та Канадою, повідомляє пресслужба глави держави.

«З огляду на безпрецедентний характер наших двосторонніх відносин, а також нові зовнішні виклики та пріоритети пропоную доручити нашим міністрам закордонних справ оновити Спільну декларацію», – сказав Зеленський.

Водночас Президент поінформував Прем'єр-міністра Канади про кроки, які здійснюються з метою досягнення миру в межах наявних переговорних форматів. Відзначивши роль друзів і партнерів України в питанні врегулювання ситуації і недопущення посилення російської агресії, глава держави наголосив на тому, що жодні рішення стосовно України не мають ухвалюватися без України.

Співрозмовники обмінялися думками щодо позицій у контексті планованих міжнародних заходів і переговорних форматів.

«Позиція західних країн у діалозі з РФ має залишатися твердою й рішучою. Необхідно бути готовим до невідкладного запровадження превентивного пакету санкцій проти РФ з метою протидії агресивним намірам Кремля», – заявив Зеленський.

Під час розмови Президент запевнив у незмінності євроатлантичного курсу України та висловив переконання, що Канада продовжуватиме надавати всіляку підтримку Україні на шляху набуття членства в Альянсі.

«Ніхто, крім України та НАТО, не повинен мати вплив на процес нашої інтеграції з Альянсом», – підкреслив він.

Глава держави висловив подяку канадській стороні за рішучу підтримку суверенітету й територіальної цілісності України та її євроатлантичних прагнень.

Зеленський також запросив Трюдо відвідати Україну у 2022 році.

Як повідомляв Укрінформ, літак авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, зазнав катастрофи в Ірані 8 січня 2020 року. На борту перебували громадяни Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Усі 176 людей, які були в літаку, загинули, серед них - 11 українців.

Спільна декларація про особливе партнерство між Україною та Канадою була підписана у Києві 31 березня 1994 року. Крім того, 5 грудня 2001 року в Києві підписали Спільну декларацію про подальший розвиток відносин особливого партнерства між Україною і Канадою.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-