Маркарова прокоментувала чутки про «фінляндизацію» України

Маркарова прокоментувала чутки про «фінляндизацію» України

Укрінформ
Україна не чула від Сполучених Штатів Америки жодного меседжу щодо якихось компромісів із Росією.

Як передає Укрінформ, про це заявила посол України в США Оксана Маркарова в інтерв’ю виданню «Лівий берег».

«Від наших американських партнерів ми ні разу не чули слова “компроміс”, коли йшлося про Росію та Україну. Також не було жодних розмов з нами щодо того, щоби зменшити обсяг підтримки або кількість навчань. Якраз навпаки: Сполучені Штати й Україна шукають дипломатичне вирішення проблеми, однак ми чітко розуміємо, хто у цій ситуації агресор і чий суверенітет потрібно захищати», - сказала Маркарова.

Коментуючи чутки, які курсують всередині України, що США можуть погодитися на сценарій «фінляндизації» України, посол зауважила, що єдина мета таких «експертів» – поширити паніку серед українців.

«Повторюсь, ми не чули жодного меседжу від нашого стратегічного партнера, Сполучених Штатів, щодо якихось компромісів із РФ. І це ж не просто слова – у нас за останні пів року є відповідні підписані документи зі США, де закріплена підтримка України, розвиток її оборонної та економічної спроможностей», - зазначила вона.

Маркарова також акцентувала, що Україна почула кілька чітких сигналів підтримки від Сполучених Штатів. Зокрема, перше: нічого про Україну не буде вирішуватися без України. Друге: відносини України та НАТО – це виключно справа нашої держави та країн - членів альянсу. Третє: Сполучені Штати готові до діалогу, однак питання безпеки Європи не може вирішуватися без Європи.

За словами посла України, наразі США активно звертаються до Росії з тим, щоб досягти дипломатичного врегулювання ситуації, і водночас демонструють Росії, що є інший шлях.

«Для США та всього цивілізованого світу війна не є бажаним сценарієм розвитку подій. Водночас є розуміння того, що є загроза українському суверенітету, і Сполучені Штати не готові ним поступатися», - запевнила Маркарова.

Як повідомляв Укрінформ, президент РФ Володимир Путін 23 грудня заявив про те, що на початку року можна очікувати переговорів з «американськими партнерами» з питань безпеки. За його словами, «представники від обох сторін призначені».

У Білому домі 28 грудня зазначили, що переговори між США та Росією, на яких буде розглянуто безпекову ситуацію довкола України та діяльність НАТО в Європі, можуть відбутися 10 січня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-