ДБР закликало адвокатів Порошенка не перетворювати процес на політичне шоу

ДБР закликало адвокатів Порошенка не перетворювати процес на політичне шоу

Укрінформ
Державне бюро розслідувань закликало адвокатів п’ятого Президента України, лідера "Європейської солідарності" Петра Порошенка не перетворювати процесуальні дії на політичне шоу.

Як передає Укрінформ про це ДБР повідомляє у Телеграмі.

"ДБР закликає адвокатів Петра Порошенка не перетворювати процесуальні дії на політичне шоу", - ідеться у повідомленні.

"З приводу ситуації, що склалася сьогодні із пропуском адвокатів Порошенка П.О. на режимну частину будівлі Державного бюро розслідувань, повідомляємо, що адвокати справді мають право бути присутніми під час проведення допитів та інших процесуальних дій своїх клієнтів, але не можуть їх заміняти", - зазначили в ДБР.

У бюро нагадали, що загальні правила участі захисника у кримінальному провадженні врегульовані ст. 46 (загальні правила участі захисника у кримінальному провадженні) Кримінального процесуального кодексу України, згідно з ч. 5 якої він має право, зокрема брати участь у проведенні допиту та інших процесуальних діях, що проводяться за участю підозрюваного.

"На сьогодні до ДБР викликано народного депутата України Петра Порошенка. Якби він прибув у визначений час, його адвокати мали б змогу супроводжувати депутата на законних підставах. Без підозрюваного слідчі не могли вчиняти жодних процесуальних дій, а тому присутність адвокатів у кабінетах слідчих не мала жодного сенсу. Тому не відбулось жодного порушення закону через недопуск адвокатів Петра Порошенка на режимну територію ДБР", - підкреслили в ДБР.

У бюро запевнили, що водночас ніхто не позбавляв професійного права адвокатів, визначених статтею 20 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", на подання адвокатських запитів, заяв, скарг, клопотань, інших правових документів.

"У разі надходження таких документів Державне бюро розслідувань розгляне їх у порядку та строки, встановлені чинним законодавством", - наголосили в бюро.

Як повідомляв Укрінформ, виконувач обов’язків генпрокурора Олексій Симоненко 20 грудня підписав повідомлення про підозру Порошенку у справі постачання вугілля з окупованих територій.

Повідомлення про підозру підписав заступник генпрокурора, оскільки генпрокурор Ірина Венедіктова перебуває у відпустці.

Працівники ДБР разом зі співробітниками СБУ розслідують кримінальне провадження щодо організації злочинної схеми постачання вугілля із тимчасово окупованих територій та фінансування терористичних організацій "ЛНР" та "ДНР" групою громадян України на загальну суму близько 1,5 млрд грн.

У вересні-листопаді 2021 року у вказаному провадженні вже повідомлено про підозру одному із чинних народних депутатів та колишньому міністру енергетики.

Їх підозрюють у купівлі за державні кошти в ОРДЛО вугілля. На думку слідства, своїми діями фігуранти провадження поставили енергетичну сферу України у залежність від Російської Федерації та терористичних організацій. Що у свою чергу підірвало економічну безпеку держави у 2014-2015 роках, позбавило можливостей для диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів, а також надало РФ більш широкі можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України і ведення проти неї підривної діяльності.

Провадження здійснюється ч. 1 та ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму), ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (сприяння діяльності терористичної організації) ККУ.

ДБР опублікувало повістку про виклик Порошенка на 10:00 23 грудня.

Натомість до ДБР прийшли адвокати Порошенка Ілля Новіков та Ігор Головань, а також народні депутати від "Європейської солідарності".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-