ДБР показало, як Порошенко проігнорував повістку про виклик, у «ЄС» кажуть про «фейковість» справи

ДБР показало, як Порошенко проігнорував повістку про виклик, у «ЄС» кажуть про «фейковість» справи

Відео
Укрінформ
Лідер партії "Європейська солідарність", народний депутат Петро Порошенко проігнорував слідчих Державного бюро розслідувань, які намагалися вручити йому повістку про виклик, тим часом у самого Порошенка "вугільну" справу називають фейком.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ДБР.

“Сьогодні для встановлення усіх обставин кримінального провадження та прийняття відповідних рішень працівники ДБР поблизу Верховної Ради намагалися вручити повістку про виклик народному депутату України Порошенку, однак він проігнорував представників правоохоронного органу та поїхав у невідомому напрямку”, - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, слідчі ДБР у взаємодії зі слідчими СБУ та під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора розслідують кримінальне провадження щодо злочинної схеми постачання вугілля із тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям “ЛНР” та “ДНР” групою громадян України.

Провадження розслідується за ч. 1 та ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму), ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної організації) Кримінального кодексу України.

У вересні-листопаді 2021 року у даному провадженні вже повідомлено про підозру одному з чинних народних депутатів та колишньому міністру енергетики.

З метою уникнення маніпуляцій та подальших інформаційних спекуляцій довкола даного кримінального провадження ДБР повідомляє, що діє виключно в межах та у спосіб, визначений законодавством, у тому числі, щодо виклику високопосадовців та вручення відповідних повідомлень.

У пресслужбі ЄС Укрінформу повідомили, що проти Порошенка відкрито загалом понад сто кримінальних справ, і "вугільну" у політсилі називають "фейком".

"Під постійним незаконним тиском Зеленського проти Петра Порошенка сфабриковані вже понад сто різних кримінальних справ. Всі вони – політично вмотивовані і шиті білими нитками. Так звана вугільна справа - так само фейк... Репресії проти «Європейської солідарності» та Порошенка вкрай потрібні як технологія відволікання уваги від суцільних провалів та гучних скандалів. Відволікти увагу від росту цін, тарифів, рекордно низьких запасів вугілля та газу, і як наслідок енергетичної кризи - вже не вдасться. Влада буде нести політичну відповідальність за свої провали", - заявили у ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, 12 листопада ДБР повідомило ексміністру енергетики Володимиру Демчишину про підозру у сприянні терористичним організаціям “Л/ДНР”.

На думку правоохоронців, до злочинної схеми причетна група громадян, до якої входив і колишній міністр енергетики та вугільної промисловості, а також народний депутат від ОПЗЖ Віктор Медведчук.

За версією слідства, організатори налагодили поставки вугільної продукції з тимчасово окупованих територій за кошти українських держпідприємств на суму приблизно 1,5 мільярда гривень. Поставки відбувались наприкінці 2014 – початку 2015 років за сприяння вищих представників влади Російської Федерації.

За даними слідства, народний депутат Медведчук схиляв керівництво України до постачання палива із “ЛНР” та “ДНР” і сплати коштів безпосередньо керівникам терористичних організацій.

Голова СБУ Іван Баканов 8 жовтня заявив, що незабаром будуть оприлюднені нові прізвища високопосадовців у справі Медведчука.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо можливої причетності експрезидента Петра Порошенка та колишньої глави Нацбанку Валерії Гонтаревої до цієї справи, очільник СБУ зазначив, що ці дані наразі не розголошуються, та "з огляду на те, що ми побачили, іншого варіанту, ніж відпрацьовувати версію щодо причетності пана Порошенка і пані Гонтаревої до цього процесу, просто не може бути".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-