Півтора місяці: що зумів реалізувати новий міністр оборони Олексій Резніков?

Півтора місяці: що зумів реалізувати новий міністр оборони Олексій Резніков?

Укрінформ
Звісно, 43 дні – це мало, щоби оцінити роботу людини, яка до цього не працювала в дотичних до Міноборони структурах. Втім, ми усе ж спробуємо

На тлі перших поширень американськими та європейськими ЗМІ інформації про можливе широкомасштабне російське вторгнення в Україну, в Міністерстві оборони відбулася «зміна караулу»: 4 листопада, замість Андрія Тарана, який обіймав посаду з березня 2020 року, міністром оборони Верховна Рада призначила Олексія Резнікова. Тоді багато хто з експертів, оцінюючи новопризначеного міністра, говорили: «це вдалий вибір для Міноборони, втім, Резнікову буде дуже непросто – викликів багато». Очевидно, це розумів і пан Резніков, який одразу після свого призначення заявив, що візьме паузу на місяць-півтора у спілкуванні з пресою щодо питань Міноборони та Збройних Сил України, мовляв, хоче «глибше зануритись у тематику та проблематику відомства». І це було сприйнято в суспільстві з розумінням, адже йшлося про нову людину в Міноборони.

Але… Півтора місяця вже минуло – то що, як проявив себе новий міністр, як можна оцінити його роботу?

«Насправді, і півтора місяці на цій посаді це досить малий термін, щоб робити якісь глобальні висновки. Особливо в такий важливий і непростий період. Але очевидним є те, що діяльність Олексія Резнікова відзначається активністю. Кількість візитів, зустрічей, двосторонніх переговорів та участь у різноманітних заходах можна розглядати як один з показників ефективності, і він є досить високим», – коментує Укрінформу військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко.

Згідно з відкритою інформацією, оборонне замовлення на сьогоднішній день виконано більш ніж на 85% і це також високий показник.

«Я сумніваюся, що замовлення буде закрито на 100%, що було б ідеально, але впевнений, що цей процент все одно не буде низьким», – додав експерт.

До слова, пан Резніков у коментарі порталу АрміяInform висловив сподівання, що до кінця року цей показник збільшиться: «Ми над цим активно працюємо. За попередніми очікуваннями, кошти будуть використані на 97-98%».

Також, як відзначає військовий експерт, реалізується цілий комплекс програм в оборонному секторі: від модернізації наявних зразків техніки та зброї – до створення нових зразків, у тому числі, в співпраці з нашими іноземними партнерами.

«Причому, йдеться про досить істотні поліпшення. Наприклад, відбувається ремоторизація танків Т-64 – заміна їх двигунів 5ТДФ на потужніші 6ТД-1», – підкреслив пан Коваленко.

Зрештою, продовжив він, ми можемо на сьогодні говорити не лише про реалізацію ракетних програм, таких як «Вільха» або ПТРК «Нептун», а й про перспективу спільного виробництва з Туреччиною ударних БПЛА, а також будівництва катерів для ВМСУ у кооперації з Великою Британією.

Зазначимо, втім, що починалися ці програми задовго до приходу Олексія Резнікова в МО. Але треба відзначити - курс витримується інтенсивному режимі.

Міністр Резніков та Головнокомандувач ЗСУ Залужний
Міністр Резніков та Головнокомандувач ЗСУ Залужний

«В цілому можу сказати, що наразі враження від роботи нового міністра оборони позитивні. Часу пройшло небагато, але видно, як пан Резніков намагається увійти в курс справ, детально в усьому розібратися», – каже заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь.

Зокрема, наголошує експерт, заява міністра про те, що найближчим часом буде проведений детальний аудит витрат на оборону – це добре, «це необхідно для того, щоб з'ясувати, наскільки ефективно витрачаються виділені кошти».

«Крім того, пан Резніков анонсував реформу системи оборонних закупівель», – зауважив заступник директора ЦДАКР.

В Міноборони планують створити аналог Агентства НАТО з підтримки та постачання (NSPA або, як висловився Олексій Резніков, натівський варіант «Амазону»).

«Нещодавно було заявлено, що в/при Міністерстві оборони буде створено міжструктурний комітет за стандартами, прийнятими в НАТО, в якому фахівці МО, ГШ, ЗСУ, оборонної промисловості, а також депутати профільних комітетів парламенту, визначатимуть і оперативно коригуватимуть напрямки розвитку спроможностей Збройних Сил», – доповнив керівник військових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХI» Павло Лакійчук.

«А ще – Міноборони хочуть перейти на трирічне планування оборонних закупівель. Це також плюс», – підкреслив пан Самусь.

Щодо трирічного планування оборонних закупівель, то, як устиг висловитися Резніков, в Міноборони в такому разі «з’явиться не тільки формальний, а і якісний критерій для оцінювання виконання оборонного замовлення».

А ще – експерти відзначили рух до оновлення структури оборонного бюджету.

«Усього цього вдалося досягти завдяки, на мою думку, досвіду і налагодженій співпраці Резнікова з профільними комітетами Верховної Ради і відповідними міністерствами, міністерством з питань стратегічних галузей промисловості, а також єдиному підходу, «синергії», Міноборони і Генерального штабу ЗСУ, проведеній роботі з реформування структури управління ДК «Укроборонпром». Є надія, що ситуація 2019-2020 років з формуванням і виконанням ДОЗ залишиться тільки в історії», – каже Павло Лакійчук. І додає: «Очікується, що оборонний бюджет у 2022 році виросте на 10%, ДОЗ стане більшим на третину, рівень витрат на сектор безпеки та оборони сягне рівня майже 6% ВВП».

Попередньо складається враження, що новий міністр дещо краще, аніж його попередник, розуміє поточні проблеми і потреби війська.

«Зрештою, останнє повідомлення від Міноборони про те, що перша партія (10 штук, – Ред.) замовлених в Литві антидронових рушниць до кінця цього року має бути поставлена в Україну… Це дуже важливо, фактично, такі системи повинні бути чи не в кожному взводі, який знаходиться на «передку», – стверджує Михайло Самусь, – Це начебто системи не летальні, але вони дуже ефективні з точки зору перетворення ворожих безпілотників на металобрухт».

Своєю чергою військовий експерт, директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко зазначив: «Найголовніше, що варто відзначити – це те, що новий міністр прагне налагодити комунікацію з Головнокомандувачем Збройних сил України, з відповідним комітетом Верховної Ради. І це вже відчувається».

На його думку, абсолютно деструктивне протистояння, яке було присутнє під час конфлікту Андрія Тарана з Русланом Хомчаком, нарешті припинилося: «Відповідні департаменти Міноборони та управляння Генштабу працюють спільно в інтересах держави і збройних сил».

«Призначення «цивільного» Резнікова зупинило генеральську «війну амбіцій»
«Призначення «цивільного» Резнікова зупинило генеральську «війну амбіцій»

«Призначення «цивільного» Резнікова на посаду Міністра оборони зупинило генеральську «війну амбіцій» і «війну повноважень»: тепер Міністерство оборони займається своїми справами, Генеральний штаб робить свою роботу, Головнокомандувач виконує свої функції. «Перетягування каната» припинилося – це великий плюс», – наголосив Павло Лакійчук.

Не можемо не погодитися з експертами, адже подібні сварки у вищих військових ешелонах збивають з пантелику і деморалізують військових, ставлять обороноздатність України під загрозу. Зайве й говорити, що це, особливо в нинішніх обставинах, неприпустимо.

Нарешті, військовий фахівці відзначили, що за півтора місяці на посаді Олексій Резніков провів багато міжнародних зустрічей з високопосадовцями країн партнерів, які відповідають за безпековий сектор.

«Резніков веде активну міжнародну діяльність. Він здійснив робочі візити до Сполучених Штатів, Ізраїлю, відвідав Швецію, де підписав нову угоду в галузі оборони, провів низку важливих зустрічей з главами оборонних відомств країн-членів НАТО, зокрема, з міністром оборони Великої Британії, канадськими колегами, тощо. Думаю, що це дасть нам очевидні результати», – вважає пан Кочевенко.

На початку грудня стало відомо про те, що Україна отримає 31 млн євро від ЄС на оборону. Пакет включатиме матеріально-технічну допомогу для розвитку та зміцнення потенціалу ЗСУ за чотирма напрямами: медицини, інженерних спроможностей і заходів із розмінування, кібербезпеки, мобільності та логістики. Крім того, з Британією підписано угоду про кредит на 1,7 млрд фунтів, які будуть спрямовані на розвиток спроможностей ВМСУ. Це і будівництво двох морських баз – у Бердянську й Очакові, і нові ракетні катери. У Міноборони також відзначили, що активно працюють над наповненням реальним змістом Рамкової угоди із США.

«Сподіваюся, що Україна врешті-решт отримає від американців «афганську» зброю, про що пан Резніков просив у свого колеги з Пентагону Ллойда Остіна. Зрештою, наскільки мені відомо, міністр зараз активно працює над поставками військової продукції з Болгарії та Румунії. Отже, перші півтора місяці його роботи викликають стриманий оптимізм», – підкреслив Юрій Кочевенко.

«Олексія Юрійовича можна віднести до управлінців нової генерації. Він не має «радянського багажу», як його попередники. Але на посаду Міністра оборони він прийшов не «зі сторони» – віцепрем’єр і міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, перший заступник глави української делегації у Тристоронній контактній групі. Тобто він і до призначення на посаду був глибоко занурений у справу протистояння російській агресії, євроатлантичної інтеграції України, має власне бачення розв’язання конфлікту на Донбасі і повернення окупованого Криму. Це вселяє надію», – підсумував Павло Лакійчук.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-