Зеленський на Kyiv Jewish Forum: Перша письмова згадка на івриті про Київ налічує 1000 років

Зеленський на Kyiv Jewish Forum: Перша письмова згадка на івриті про Київ налічує 1000 років

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський охарактеризував відносини між Україною та Ізраїлем фразою “здається, ми знайомі все життя” й заявив, що в Україні один із найвищих показників позитивного ставлення громадян до євреїв.

Про це він зазначив у відеозверненні на відкритті Kyiv Jewish Forum, повідомляє Укрінформ.

“Усі ви, напевно, чули вислів “Здається, ми знайомі все життя”. На мою особисту думку, він якнайкраще пасує до взаємин України та Ізраїлю. Незабаром від дня встановлення наших дипломатичних відносин буде 30 років, але, здається, ми знайомі все життя. 1000 років налічує перша письмова згадка на івриті про Київ”, - зазначив глава держави.

Він нагадав, що в Києві народилася Голда Меїр, у Переяславі - Шолом-Алейхем, у Полтаві - Президент Ізраїлю Іцхак Бен-Цві, а на початку XX століття єврейська спільнота України була найчисленнішою і складала біля чверті всього єврейського населення світу.

Президент також відзначив, що саме в Україні зародилися хасидизм, сіонізм та ідеологія створення власної ізраїльської держави.

Крім того, він провів паралелі між трагедіями українського народу — Голодомору та єврейського — Голокосту.

Зеленський навів дані Pew Research Center, згідно з якими 83% українців позитивно ставляться до євреїв. За його словами, це є одним із найвищих показників у світі.

Він додав, що майже 2600 українців удостоєні звання Праведника народів світу, а нині в Україні реалізується проєкт “Праведники мого міста”, який передбачає присвоєння вулицям, площам та скверам імен Праведників народів світу.

«Ми знаємо, як це не мати власної держави. Ми знаємо, що означає захищати свою державу і свою землю зі зброєю в руках ціною власного життя. Нас розділяють тисячі кілометрів відстані і об’єднують тисячі років спільної історії. В ній — українці та євреї завжди жили у мирі, у гармонії, у злагоді. Не бачимо жодних причин, аби не продовжувати таке спільне життя. Українці та євреї однаково цінують свободу», — наголосив глава держави.

Водночас він запевнив, що за декілька останніх років в Україні було зроблено більше, ніж за десятки років до цього.

“Наймасштабніша в регіоні інфраструктурна реформа, наймасштабніший амбітний демонтаж бюрократії за рахунок розвитку цифрових інструментів. Ми почали справжню судову реформу. Впроваджуємо зміни, щоб Україна стала найпотужнішим ІТ-хабом у Центральній та Східній Європі. Уже можна впевнено сказати, що бізнес Ізраїлю візьме активну участь у цьому”,- заявив Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, 22 вересня Верховна Рада ухвалила Закон "Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні". 7 жовтня документ підписав Президент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-