Розстріл Майдану: у справі ексначальника СБУ Києва допитали депутата Кубіва

Розстріл Майдану: у справі ексначальника СБУ Києва допитали депутата Кубіва

Укрінформ
Шевченківський районний суд міста Києва у справі силового штурму на Майдані 18 лютого 2014 року, у якій обвинуваченим є колишній начальник управління СБУ в Києві та області Олександр Щеголєв, допитав чинного народного депутата і колишнього першого віцепрем'єр-міністра - міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці поінформувала ГО “Адвокатська дорадча група”.

“Справа Щеголєва - Шевченківський суд 8 грудня 2021 року допитав свідка Степана Кубіва у справі силового штурму на Майдані 18 лютого 2014 року.

Під час Майдану Кубів був комендантом Будинку Профспілок, де внаслідок силового штурму сталася пожежа. Кубів у суді розвіяв міфи про самовільне захоплення Будинку профспілок протестувальниками, про утримання там зброї та про існування якоїсь секретної лабораторії ⁠— такі чутки поширювалися, аби дискредитувати мирні протести”, - йдеться у повідомленні.

Окрім того, як зазначається, Кубів був свідком безпосередньо самої пожежі і бачив, як займисті речовини закидувалися до приміщення Будинку профспілок.

Кубів уточнив, що наступного дня після побиття студентів 30 листопада 2013 року був створений комітет опору.

“... Ми як громадяни та як народні депутати розуміли, що це явне порушення демократичних прав і свобод. Наступного дня після побиття, 1 грудня, був створений комітет опору. Ми прийняли рішення, що будемо вимагати від влади пояснень. Того ж дня ми запросили керівника федерації профспілок пана Кулика”, - сказав народний депутат.

За його словами, оскільки тоді це була неділя, то з керівником Федерації профспілок Юрієм Куликом було укладено угоду на один день про те, що протестувальники можуть розташуватися в Будинку профспілок.

“Цю угоду я підписав особисто. А потім, у понеділок, ми підписали ще одну угоду, яка діяла до 25 грудня. Враховуючи, що ми були членами профспілок, ми взяли участь у двох засіданнях президії профспілок, де було визначено, які приміщення ми можемо зайняти, і за що конкретно відповідаємо. Ми проговорили наше перебування, безпеку, систему контролю, і систему оплати та відшкодування”, - заявив Кубів.

Він додав, що оплата оренди була визначена окремо, також окремо було визначено оплату електроенергії і оплату послуг з харчування тих людей, що лишалися на ніч. “Це все було офіційно. Особисто я проплачував оренду. Інші проплати були більші. Це були добровільні внески людей”, - поінформував парламентарій.

Він нагадав, що у той період поширювалася інформація, що протестувальники нібито самовільно захопили Будинок профспілок, і заявив, що це неправда: “Ми підписали угоду у перший же день”.

Кубів розповів, що коли почали масово поширюватися “провокації про “зброю і секретну лабораторію”, він звернувся на одній з пресконференцій до всіх послів, які на той момент були в Києві, і запросив їх до Будинку профспілок.

“Тоді було дуже багато послів: з Німеччини, Польщі, Канади, Ізраїлю. Вони пройшли усі поверхи, включаючи 5-ий поверх, якому “пришивали” якусь там лабораторію. Вони пройшли, подивилися, провели з нами засідання і звернулися до людей через журналістів”, - уточнив він.

Кубів, говорячи про пожежу у Будинку профспілок, заявив, що був очевидцем того, як на другий поверх Будинку профспілок через вікно були кинуті предмети, і як один з них розбився на три частини і спалахнув вогонь.

“Тоді ми підбігли в ліву частину і побачили з боку Костельної розбите вікно. Там були правоохоронці: люди в касках з кийками. Тому я можу стверджувати, що я був очевидцем того, як міліція закинула пластиковий пристрій в пресцентр Будинку профспілок. Зелена кімната, яку ми також орендували, вже палала ⁠— з-під дверей ішов чорний дим”, - поінформував він.

За словами Кубіва, протестувальники піднялися на найвищий поверх, який орендували: “нас було близько 15-20 активістів”.

“Ми ходили по коридорах і говорили людям, щоб вони залишали приміщення. Ми не могли побачити тих людей, які були в кімнаті і заснули. Коли Будинок профспілок горів, там були поранені люди. І вже убиті люди також були”, - уточнив він.

Говорячи про штурм 18 лютого 2014 року, Кубів зазначив, що засідання штабу спротиву відбувалися щодня, і на одному з таких засідань колишній народний депутат Геннадій Москаль повідомив, що правоохоронці готуються до штурму, і тоді ж з’явилася заява тодішніх глави МВС Віталія Захарченка та керівника СБУ Олександра Якименка, “і ми були названі терористами”.

“Нам поставили ультиматум спочатку до 16-ї години, потім до 18-ї. У центральній частині міста було багато працівників міліції з кийками та зброєю. Були зупинені транспортні під’їзди до центру. Нам треба було взяти продукти харчування і нам потрібно було йти пішки метрів 700 вниз в бік Подолу. Все було огороджено, нас не пропускали: стояли машини, люди в цивільному і міліція. Відбувалося справжнє страхіття. Били молодих людей, людей старшого віку. Це були варвари, які представляли спецслужби. Зокрема це були Беркут, Альфа та інші підрозділи”, - поінформував парламентарій.

Як повідомлялося, Щеголєв обвинувачується в організації та здійсненні силового штурму протестувальників на Майдані шляхом проведення антитерористичної операції, у тому числі її силової фази, у Будинку профспілок у Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-