Україна має протидіяти інформатакам РФ за трьома напрямками - британський урядовець

Україна має протидіяти інформатакам РФ за трьома напрямками - британський урядовець

Укрінформ
Використання з чіткою метою стратегічних комунікацій допоможе розбудувати стійкість до гібридних загроз.

Про це заявив заступник директора Центру національної безпеки та комунікації при секретаріаті прем’єр-міністра Великої Британії Генрі Колліс на Kyiv Stratcom Forum, передає Укрінформ.

«Масштаб гібридних загроз нам відомий. Ми розуміємо, що інструмент протидії – це саме стратегічні комунікації. Але дуже важливо, який наратив ми будемо розповідати щодо стійкості та сили нашої системи протидії», – сказав Колліс.

За його словами, до загроз, які необов’язково мають військовий характер, але часто мають економічну природу чи спробу впливати на наукові кола, долучаються й кіберзагрози. «Тому ми можемо використовувати стратегічні комунікації для того, щоб збільшувати стійкість кожного з цих секторів по-різному. Такий підхід змінює поведінку людей, робить їх більш обізнаними з питань безпеки», – підкреслив британський представник.

Він наголосив, що потрібно посилювати захист від кібератак, особливо на органи влади і державні установи. Водночас маленькі підприємства і компанії також можуть стати жертвами ворожого впливу, тому потрібно збільшувати їхню обізнаність, надавати їм інформацію про заходи, які вони можуть використовувати для свого захисту.

Представник уряду Великої Британії також звернув увагу, що важливим завданням, яке має покладатися на Центр стратегічних комунікацій, є розповідь світові про роль України, про її незалежність, демократію та євроатлантичну траєкторію.

При цьому, на думку Колліса, аби протидіяти російським інформаційним операціям, Україна має працювати за трьома стратегічними напрямками.

«По-перше, необхідно розробити систему з виявлення шкідливого інформаційного впливу. По-друге, треба подбати про середовище, у якому може розквітнути дезінформація. Цьому запобігають незалежні ЗМІ, тож цей сектор потрібно посилювати. По-третє, потрібно працювати зі своєю аудиторією та підвищувати медіаграмотність населення», - зазначив він.

Британський урядовець додав, що Росія активно використовує дезінформацію, якій можна протидіяти за допомогою публічної дипломатії та поширенню власного наративу.

«Росія часто використовує такий підхід, як «whataboutism», коли вони не заперечують наявний стан речей, не визнають справжні факти. Натомість ми маємо протидіяти цьому, поширюючи правдиві відомості. Для цього Україна має говорити про свою точку зору, про відданість демократії та європейським цінностям», - підкреслив Колліс.

Як повідомляв Укрінформ, 7 і 8 грудня проходить Kyiv Stratcom Forum – перший міжнародний форум зі стратегічних комунікацій в Україні. У його роботі беруть участь дипломати НАТО і ЄС, українські посадовці, представники громадських організацій, що спеціалізуються на стратегічних комунікаціях і боротьбі з дезінформацією. Організатором форуму виступив Центр стратегічних комунікацій.

Фото: UA.EU.NATO

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-