Ніхто не має права накреслювати нові кордони – Шольц про агресію РФ

Ніхто не має права накреслювати нові кордони – Шольц про агресію РФ

Укрінформ
Агресія Росії проти України є неприйнятною, зусилля західних партнерів спрямовані на те, аби не допустити цього. 

Про це заявив майбутній канцлер ФРН Олаф Шольц на брифінгу у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Безпека та співробітництво в Європі базуються на таких принципах, як … недоторканість кордонів. Дуже важливо, що ніхто не має права накреслювати нові кордони», - підкреслив Шольц, додавши, що порушення принципу матиме ціну.

Він підтвердив, що країни в Європі, США та багато інших дуже стурбовані нинішніми переміщеннями російських військ на кордоні з Україною. Берлін дуже уважно слідкує за ситуацією.

«Має бути дуже чітко зрозумілим, що ситуація, коли постала б загроза Україні, була б неприйнятною», - сказав майбутній канцлер.

Він висловив сподівання на активізацію переговорів у нормандському форматі.

В такому ключі ця тема обговорюється у колі ЄС, очевидно, президент США Джо Байден говоритиме про це сьогодні з Володимиром Путіним, зауважив Щольц.

При цьому Шольц не відповів на запитання журналіста щодо можливості зупинки проєкту «Північний потік 2» у відповідь на нинішні дії Росії. Він лише зауважив, що Німеччина домагатиметься збереження транзитної ролі України та продовження контрактів на транзит газу.

Співголова партії «Зелених» (політична сила завжди критично ставилася до проєкту), майбутній віцеканцлер, міністр економіки Роберт Габек зі свого боку зазначив, що проєкт іще не погоджений, триває перевірка його відповідності німецькому та європейському праву.

«Ми також будемо говорити під час цієї перевірки з політичної точки зору: як можна поєднати зовнішньополітичну ситуацію навколо України та європейські можливості до деескалації», - додав Габек.

Він заявив, що був з візитом в Україні в схожій ситуації, наприкінці весни, коли також спостерігалось скупчення російських військ. Але сьогодні до цього додається ескалація на сході України, де постійно порушується режим припинення вогню, де чи не щодня гинуть українські солдати. Тоді, нагадав політик, він виступив з власною пропозицією, яка не знайшла підтримки у ФРН - переглянути питання щодо надання Україні оборонної зброї та засобів захисту, зокрема для розмінування.

«Що стосується нинішньої ситуації в Україні, рішення має бути знайдено дипломатичне. Всі зусилля Європи мають бути спрямовані на те, аби не допустити ще більш агресивного воєнного конфлікту, конфлікту іншого виміру», - заявив Габек.

У вівторок ситуацію в Україні обговорять президенти США і РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-