Верховний Суд не прийняв відмову Януковича від своїх адвокатів

Верховний Суд не прийняв відмову Януковича від своїх адвокатів

Укрінформ
Верховний Суд у рамках розгляду касаційних скарг захисту експрезидента Віктора Януковича на рішення судів двох інстанцій у справі про держзраду не прийняв відмову Януковича від своїх платних адвокатів у рамках розгляду цієї справи. 

Про це оголосив головуючий суддя Андрій Чистик, передає кореспондент Укрінформу.

Зокрема, на адресу ВС надійшло кілька заяв від Януковича та його захисників, зокрема — платного адвоката Ігоря Федоренка.

Федоренко поінформував суд, що Янукович у рамках цієї судової справи відмовився від своїх захисників Віталія Сердюка, самого Федоренка, Андріани Фозекош, Богдана Біленка, Олександра Горошинського, Олександра Байдика.

Янукович також відмовився від адвоката Рябовола, який раніше був одним із державних захисників експрезидента. Янукович, окрім відмови від Рябовола як адвоката у цій справі, також заявив йому відвід.

Експрезидент окремо повідомив, що він шукає адвоката, який буде продовжувати надавати йому правову допомогу під час касаційного розгляду цієї справи.

Також Янукович у одній із своїх заяв поінформував, серед іншого, що він “розглядає альтернативний варіант (своєї — ред.) у часті у касаційному розгляді”, для чого звернувся до Посольства України в РФ із заявою про оформлення і видачу йому паспорту громадянина України для виїзду за кордон.

Експрезидент також звернувся, відповідно до зачитаного головуючим суддею клопотання, до Державної податкової служби для отримання електронного цифрового підпису для участі у судовому засіданні.

Окремо Янукович закликав суд оголосити перерву у касаційному розгляді цієї справи для надання йому можливості пошуку захисника.

Прокурор Максим Крим зі свого боку уточнив, що на його думку, оголошення такої перерви буде недоцільним.

“Суд, розглянувши заяву про відвід Рябовола, і відмови від захисників... постановив: у задоволенні заявленого Януковичем відводу захиснику Рябоволу — відмовити. Відмовити Януковичу і у прийнятті відмови від захисників Байдика, Біленка, Горошинського, Рябовола, Сердюка, Федоренка, Фозекош”, - поінформував після виходу з нарадчої кімнати Чистик.

Ця ухвала оскарженню не підлягає.

Також суд розглянув клопотання, яке надійшло на адресу суду від адвоката Олександра Корнаги, який попросив відкласти розгляд цієї справи на іншу дату, не раніше 6 січня, і також надав суду клопотання про відвід одного з суддів цієї колегії — Миколи Мазура.

Суд вирішив, враховуючи, що цей адвокат не є учасником касаційного розгляду цієї справи, залишити ці заяви Корнаги без розгляду.

Зі свого боку суддя Мазур прокоментував заяву про відвід від адвоката Корнаги.

Зокрема, Мазур уточнив, що у цій заяві Корнага стверджував, що Мазур, даючи інтерв'ю 9 листопада 2017 року, нібито, висловив особисту упереджену позицію щодо Януковича.

За словами судді, Корнага долучив до своєї заяви два Інтернет-матеріали, і у одному з цих матеріалів є відсилка до ще однієї публікації, яка була здійснена на сайті kp.ua, де міститься інтерв’ю, яке надавав Мазур.

“Хочу заявити, що я ніколи не надавав інтерв'ю виданню kp.ua. На цьому сайті, судячи з роздруківки, міститься текст інтерв’ю, який я надавав іншому інтерв’ю — Цензор.нет. Але насправді в оригінальному інтерв’ю жодних висловів щодо Януковича не міститься. Я не робив жодних таких висловів”, - заявив Мазур.

Мазур уточнив, що інтерв'ю, яке додав адвокат Корнага до своєї заяви на відвід, не відповідає дійсності: “воно і передруковано з іншого сайту, і там додано текст, який відсутній у першоджерелі, і не відповідає дійсності”.

У зв'язку з цим Мазур заявив, що не бачить підстав для самовідводу.

Наразі суд перейшов до стадії заслуховування доводів сторони обвинувачення по цих касаційних скаргах.

Як повідомлялося, 24 січня 2019 року Оболонський райсуд Києва заочно засудив експрезидента Віктора Януковича до 13 років ув'язнення за державну зраду та пособництво у веденні агресивної війни.

Водночас Януковича визнали невинним за обвинуваченням у порушенні територіальної цілісності України.

Суд також постановив стягнути з Януковича на користь держави процесуальні витрати за проведення судових експертиз у сумі 98 561, 20 грн та залишити без зміни накладений у межах провадження арешт на майно.

Згідно з вироком суду, строк відбування покарання Януковичу буде відраховуватися з часу його затримання.

Захист Януковича подав апеляції на вирок у справі щодо держзради.

2 жовтня минулого року Апеляційний суд залишив без змін вирок Януковичу у справі про держзраду.

6 грудня адвокат Януковича Віталій Сердюк поінформував у Фейсбуці, серед іншого, що раніше адвокати знайшли інтерв'ю виданню "КП в Украине" від 9 листопада 2017 року одного з нинішніх суддів колегії ВС - Миколи Мазура, який, на той момент, був кандидатом у судді ВС, і у якому, за словами Сердюка, Мазур нібито висловив свою особисту неприязнь і упереджене ставлення до Віктора Януковича.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-