США закликають Росію відмовитися від подальших військових дій на сході України – Блінкен

США закликають Росію відмовитися від подальших військових дій на сході України – Блінкен

Укрінформ
Сполучені Штати вважають дипломатичні зусилля єдиним відповідальним способом для зняття військової напруги навколо України та закликають Росію й Україну повернутися до діалогу у форматі Мінських домовленостей.

Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен на пресконференції за підсумками дводенної зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО у Ризі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Дипломатія – це єдиний відповідальний шлях для врегулювання цієї потенційної кризи. Щоб дипломатія приносила результати, Україна і Росія мають повернулися до діалогу в контексті Мінських домовленостей, які спрямовані на завершення конфлікту на Сході України», - сказав американський дипломат.

Він нагадав, що президент РФ Путін нещодавно заявив про безальтернативність повної імплементації Мінських угод, і Президент України також підтвердив зобов’язання в контексті «Мінська».

«США підтвердили підтримку дипломатії та імплементації Мінських домовленостей. Ми закликали всі сторони відновити режим припинення вогню до рівня липня 2020 року. Ми закликали Росію провести деескалацію, переглянути нещодавнє нарощування військ, повернути війська у місця базування, відвести важкі озброєння та сили від контактної лінії на Сході України, утримуватися від подальшого залякування та спроб дестабілізувати Україну зсередини, відмовитися від планів подальших військових дій», - зауважив Блінкен.

Він підкреслив, що Сполучені Штати залишаються непохитними у підтримці суверенітету та територіальної цілісності України і віддані партнерству з Україною у сфері безпеки.

«Ми заявляємо про свою чітку позицію Москві та закликаємо Україну продовжувати виявляти стриманість. Тому що російський сценарій полягає саме у провокуванні того, що вони самі мають намір зробити», - сказав державний секретар США.

Він додав, що продовжить консультації завтра у Стокгольмі у форматі міністерської зустрічі ОБСЄ, де зустрінеться з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою та російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим.

Блінкен заявив, що саме дипломатичними шляхами США прагнуть відвернути кризу, яка може мати далекосяжні та довгострокові наслідки для двосторонніх відносин Вашингтона з Москвою, для відносин Росії з Європою та для всього міжнародного миру та безпеки.

Як повідомлялося, 30 листопада - 1 грудня у Ризі проходила зустріч міністрів закордонних справ НАТО, які обговорили поточну ситуацію у сфері безпеки та підготовку до наступного саміту Альянсу у Мадриді. До участі у ній були запрошені і керівники зовнішньополітичних відомств України і Грузії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-