Майже 66% українців вважають, що справи в країні йдуть в неправильному напрямку

Майже 66% українців вважають, що справи в країні йдуть в неправильному напрямку

Опитування
Укрінформ
За останній місяць з 61,7% до 65,9% зросла частка українців, які вважають, що справи в країні рухаються в неправильному напрямку.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати всеукраїнського опитування громадської думки, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) 26-29 листопада 2021 року. 

"За останній місяць з 61,7% до 65,9% зросла частка тих, хто вважає, що справи в країні рухаються в неправильному напрямку. Водночас з 22,7% до 18,6% знизилася частка тих, хто говорить про правильний напрямок справ", – йдеться у повідомленні.

Згідно з даними опитування, більшість респондентів (58,2%) не підтримують, щоб Володимир Зеленський балотувався на другий термін. Підтримують – 34,3%.

Більшість респондентів (65,9%) негативно ставляться до можливого запровадження дистанційного голосування через інтернет, позитивно – 29%. Хоча серед усіх вікових категорій переважає негативне ставлення, але водночас чим молодші респонденти, тим краще ставлення до дистанційного голосування через інтернет.

Серед респондентів більше тих, хто вважає, що у разі вторгнення Росії Зеленський не здатний буде ефективно спрацювати як верховний головнокомандувач – так вважають 51,6% респондентів проти 35,9%, які вважають, що він здатний ефективно спрацювати.

При цьому за запровадження воєнного стану у відповідь на нарощення Росією військ уздовж кордону виступають 32,8% респондентів, не підтримують це – 58,1%.

На запитання, хто з українських президентів найкраще справлявся з обов’язками верховного головнокомандувача, найбільше респондентів називали Леоніда Кучму (22,8%) і Петра Порошенка (21,9%), різниця статистично незначуща. На запитання, хто з українських президентів найкраще справлявся з обов’язками керівника зовнішньої політики, найбільше респондентів називали Порошенка (25%) і Кучму (23,4%), різниця статистично незначуща.

За даними опитування, половина респондентів (49,6%) вважають, що в основі рішення "Слуги народу" не ходити на ефіри телканалів "Україна" та "Україна 24" лежить нетерпимість до критики. Вважають це справедливим обуренням через упередження телеканалів – 20,2%.

Як зазначається, респонденти насамперед сприймають наміри з деолігархізації як популістських крок, щоб підвищити рейтинг (так думають 36%). Ще 20,7% вважають це спробою взяти під контроль телеканали, що належать олігархам. По близько 18% висловлюють думку, що це крок, який дозволить стати Україні успішною, і що це щире прагнення до справедливості. 17,5% сприймають це як намагання Зеленського та його оточення переділити власність і самим стати олігархами.

Згідно з опитуванням, про зрив спецоперації українських спецслужб із затримання бойовиків приватної військової компанії Вагнера знають 65,7% українців, хоча з них лише 20,6% стверджують, що достатньо добре поінформовані, а 33,2% відповідають, що лише щось чули, але не знають деталей. Водночас за останній місяць рівень поінформованості зріс (у жовтні 51,5% принаймні щось чули про це).

Серед респондентів, як принаймні щось чули, найбільше респондентів (37,4%) покладають відповідальність на передачу (злив) інформації з боку вищого політичного керівництва України. Ще 20,3% вважають, що це відбувалося через брак професіоналізму і помилки вищого політичного керівництва України. Інші варіанти обирали менше респондентів.

Крім цього, 39,2% респондентів довіряють інформації ексголови Головного управління розвідки Василя Бурби, що до зриву спецоперації призвело втручання Офісу Президента, а в самому Офісі є люди, які видають Росії секретну інформацію. Не довіряють – 38,6%.

Водночас, згідно з даними опитування, найбільше респондентів (34,9%) вважають, що основною причиною кризи в енергетиці є некомпетентність української влади. Далі йдуть такі пояснення, як навмисні дії олігархів (21,9%) і корумпованість влади (17,6%).

При цьому, за словами 29,5% респондентів, вони зіштовхувалися з випадками відключення електроенергії у своїй оселі з початку поточного опалювального сезону.

КМІС провів всеукраїнське опитування громадської думки методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Було опитано 1203 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 3,2% для показників, близьких до 50%; 2,7% для показників, близьких до 25%; 2,1% для показників, близьких до 12%; 1,4% для показників, близьких до 5%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-