Міністра Лещенка «замовили» американець та українка - Монастирський

Міністра Лещенка «замовили» американець та українка - Монастирський

Оновлено
Укрінформ
Правоохоронці затримали групу осіб, які планували замах на міністра аграрної політики та продовольства Романа Лещенка.

Як передає Укрінформ, про це повідомив глава МВС Денис Монастирський на брифінгу.

За його словами, замах пов’язаний із діяльністю Лещенка у 2018 році, ще до його роботи на державних посадах. За словами Монастирського, замовники замаху намагалися відібрати у нього майно та вибити уявні борги.

«Цим громадянином (якого замовили – ред.) був Роман Лещенко – міністр українського уряду», - сказав Монастирський, підкресливши, що замовниками були громадянка України і громадян США.

За словами міністра, ще у серпні до Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції надійшла інформація про те, що громадянка України шукає кілера для вчинення замовного вбивства іншого громадянина України. «Така інформація - вона завжди перевіряється на її реалістичність, доцільність роботи по цьому напрямку, і у цьому випадку була проведена оперативна комбінація, передбачена КПК України, яка називається "контроль за вчиненням злочину", - поінформував Монастирський.

Він зазначив, що замовницю, зокрема, вивели на іншу особу, яка, за оперативними задумом Нацполіції, виконувала роль кілера.

"І все спілкування між замовницею та кілером – це все зафіксовано у межах кримінального провадження у рамках негласних слідчо-розшукових дій. Також було зафіксовано, що, власне, є ще один замовник, це громадянин США, і він є основним замовником цього злочину", - підкреслив глава МВС.

За його словами, Лещенко став не першим об'єктом, убивство якого замовив цей громадянин США у підставного кілера.

Зокрема, стверджує Монастирський, він замовив раніше вбивство громадянина, який був колектором, що мав вибивати борги з бізнес-партнера цього громадянина США, з яким він співпрацював у 2018 році.

“За вибивання боргів було взято 150 тисяч доларів, які колектор не повернув цьому громадянину США, внаслідок чого останній прийняв рішення його вбити і здійснив таке замовлення. Це було щодо цієї особи імітовано”, - сказав Монастирський.

Тобто, за його словами, було імітовано вбивство цього колектора, а на підтвердження замовнику скинули фото, на якому було зображено уявне “поховання” замовленої людини.

«Вони (замовники – ред.) переконалися в тому, що дійсно кілер реально виконує замовлення. І вони звернулися одразу по наступне замовлення (щодо Лещенка - ред)”, - сказав глава МВС.

За даними міністра, увечері в середу, 17 липня, відбулася зустріч замовників і “кілера” у ресторані, на якій повністю обговорили всі деталі цього замовлення.

“Було надано завдаток у розмірі 20 тисяч доларів до виконання цього злочину, і громадянин США мав виїхати з України після цього, а злочин мав бути вчинений після того, як він буде на території США. Тож було прийнято рішення про затримання цієї особи у порядку статті 208 КПК України, поінформовано, відповідно, посольство США, і тільки після цього був поінформований сам потерпілий, Роман Лещенко, про те, що щодо нього готувався такий злочин”, - зазначив очільник МВС.

Монастирський також продемонстрував оперативне відео, на якому співрозмовники обговорюють деталі убивства.

Як повідомлялося, Лещенка у грудні 2020 року призначили міністром аграрної політики та продовольства України. До того він був головою Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру (із червня 2020 року), а також уповноваженим Президента з земельних питань (з жовтня 2019 року).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-