Борг Януковича: Україна виклала свою позицію в британському суді

Борг Януковича: Україна виклала свою позицію в британському суді

Укрінформ
Верховний Суд Сполученого Королівства заслухав останні пояснення України на підтримку позиції України про те, що єврооблігації на суму 3 млрд доларів США було випущено у 2013 році внаслідок примусу з боку Росії.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві Міністерства фінансів.

"Під час слухання, яке сьогодні відбулося у Верховному Суді Сполученого Королівства, Україна скористалась можливістю ще раз представити свою правову позицію стосовно позову, поданого проти неї Росією у зв’язку з єврооблігаціями на суму 3 млрд доларів США", - йдеться у заяві.

Зазначається, що єврооблігації було випущено у грудні 2013 року у вигляді звичайного боргового інструменту, що обертається на біржі, однак 100% яких було викуплено Російською Федерацію, що свідчить про "надзвичайну винятковість ситуації".

Україна послідовно стверджувала, що внаслідок погроз, які луналі з боку Росії до випуску єврооблігацій, та актів як економічної, так і військової агресії з боку Росії, Україну було позбавлено права вибору. Внаслідок примусу, вчиненого Росією, Україна зрештою уклала угоди щодо випуску єврооблігацій.

"Відповідно, позиція України полягає у тому, що або випуск облігацій має бути визнаний судом недійсним з огляду на те, що його було здійснено внаслідок примусу, з дослідженням дій Росії у судовому порядку за повною процедурою у відкритому судовому розгляді, або справедливим буде зупинити судове провадження, якщо англійський суд вважатиме, що з процесуальних підстав суд не має можливості розглянути аргументи лінії захисту України", - сказано в документі.

Саме таку позицію заявив англійський апеляційний суд у своєму рішенні у вересні 2018 року, нагадали автори документа.

Очікується, що після завершення слухання сьогодні Верховний Суд Сполученого Королівства завершить роботу над підготовкою рішення та перейде до його винесення, додали у Мінфіні.

Як повідомляв Укрінформ, уряд Миколи Азарова отримав кредит на 3 млрд доларів у рамках домовленостей між президентом РФ Путіним і тодішнім президентом України Януковичем у грудні 2013 року. У 2015 році російська сторона вимагала повернути борг, не прийнявши пропозицію про його реструктуризацію. Українська влада відмовилася визнавати борг офіційним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-