Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Чому запровадили нові правила перевезень пасажирів між регіонами

Чому запровадили нові правила перевезень пасажирів між регіонами

Укрінформ
Посилення правил щодо перевезень має на меті зберегти життя тих, хто ще не вакцинувався

Упродовж двох останніх місяців ситуація з захворюваністю на коронавірусну хворобу стрімко набирає обертів. Завантаженість ліжок із киснем уже сягнула понад 68%, а рівень захворюваності перевищений у всіх регіонах.

Для стримування поширення COVID-19 та зменшення навантаження на лікарів – з 21 жовтня почали діяти нові правила перевезень між регіонами. Їх запровадження стало вимушеним заходом. 

Мета посилення правил щодо перевезень – зберегти життя тих, хто ще не вакцинувався та не допустити колапсу медичної системи.

Стосуються нові правила автомобільного транспорту на автобусних маршрутах, авіаційного та залізничного сполучення між регіонами. 

Тепер для таких поїздок пасажири повинні мати документ про отримання хоча б однієї дози вакцини проти COVID-19 або негативний результат тестування, який чинний 72 години, або сертифікат про одужання. Останній невдовзі стане доступним для користувачів додатку “Дія”.

На те, чому такі правила торкнулись у першу чергу лише міжрегіонального сполучення, а не поїздок у межах області, є кілька причин.

Найголовніша з них – тривалість та час таких подорожей. Поїздки між регіонами, наприклад “Укрзалізницею”, тривають довше, аніж поїздки у метро.

А якщо ще додати тип вагону – купе або плацкарт – то шанс підхопити COVID-19 зростає у кілька разів, зважаючи на час перебування пасажирів у закритому просторі. Це стосується також і автобусів та літаків.

Окрім того, провідники, стюарди та інший персонал громадського транспорту контактують із великою кількістю людей, тому потенційно можуть інфікувати інших.

Звичайно, вакциновані можуть також захворіти на коронавірусну хворобу. Обіцяти повну безпеку під час таких поїздок для пасажирів із щепленням неможливо. Проте саме щеплення зменшує не лише ризик тяжкого перебігу та смерті внаслідок хвороби, воно також мінімізує й ризик зараження. А якщо додати неухильне дотримання всіх протиепідемічних заходів (особливо, що стосується носіння масок), то шанс захворіти є мінімальним.

Тому допуск до поїздок міжрегіональним громадським транспортом лише пасажирів, які отримали щеплення або мають негативний результат тестування чи сертифікат одужання – оптимальне рішення для мінімізації ризиків захворювання без зупинки сполучення між регіонами.

Водночас, наразі вже є випадки, коли влада на місцях вирішує посилити правила поїздок у громадському транспорті, наприклад у Києві. Такі рішення продиктовані захворюваністю в конкретному місті та є цілком законними, адже відповідно до карантинної постанови №1236 – місцева влада має на це повноваження.

Станом на 8 листопада вже 17 регіонів перебувають на червоному рівні епіднебезпеки. Посилення карантину стало можливим через те, що українці не хочуть вакцинуватися. На жаль, ще досі існують ті, хто сумнівається в ефективності щеплення.

Проте справжню ціну вакцини знають наші лікарі, які цілодобово рятують в реанімаціях життя невакцинованих пацієнтів. Тому допоки у наших громадян буде таке легковажне ставлення до вакцинації – доведеться жити в режимі посилених карантинних заходів.

Ігор Кузін, заступника міністра охорони здоров'я - головний санітарний лікар України

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-