Закон про реформу СБУ посилить здатність України до захисту нацбезпеки - посли G7

Закон про реформу СБУ посилить здатність України до захисту нацбезпеки - посли G7

Укрінформ
Ухвалення закону про реформування Служби безпеки України посилить здатність країни захистити себе від гібридної війни та інших загроз національній безпеці.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться в заяві послів країн G7, оприлюдненій у Твіттері.

Дипломати країн «Групи семи» підтримали точку зору представників ЄС, НАТО і США, які у спільній статті закликали парламентаріїв невідкладно ухвалити законопроєкт про реформування СБУ.

«Прийняття як законопроєкту 3196-д, так і повністю узгодженого супутнього закону є критично важливим для початку реформи СБУ. Це посилить здатність України захистити себе від гібридної війни та інших загроз національній безпеці», - зазначили посли країн G7.

Як повідомляв Укрінформ, члени Міжнародної дорадчої групи голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас, виконувачка обов`язків голови офісу зв`язку НАТО Вінета Кляйне, тимчасова повірена у справах посольства США в Україні Крістіна Квін та голова КМЄС в Україні Антті Хартікайнен у статті для «Європейської правди» закликали усі політичні партії у Верховній Раді невідкладно ухвалити законопроєкт про реформування Служби безпеки, який стане важливим кроком на шляху України до ЄС і НАТО.

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні законопроєкт №3196-д “Про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України”.

Верховна Рада 28 січня ухвалила у першому читанні проєкт закону №3196-д «Про внесення змін до Закону України «Про Службу безпеки України» щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України.

Читайте також: Посли G7 закликали Раду ухвалити закон про СБУ без додаткових правок

Законопроєктом, серед іншого, пропонується ліквідувати спецпідрозділи СБУ з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією.

Реформа СБУ має багаторічну історію. Вона почалася ще за часів президентства Ющенка. У 2008-2009 роках РНБО ухвалила рішення «Про Концепцію реформування Служби безпеки України» та «Комплексну цільову програму реформування Служби безпеки України». Було навіть зареєстровано законопроєкт, який, однак, пізніше зняли з розгляду. У 2015 році було оголошено про нову реформу. На ній наполягали міжнародні партнери. Однією з головних умов була ліквідація спецпідрозділів, які опікуються економічними злочинами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-