Глава Пентагону в Києві: НАТО сформує стратегію протистояння РФ на південному фланзі?

Глава Пентагону в Києві: НАТО сформує стратегію протистояння РФ на південному фланзі?

Укрінформ
Йдеться про закріплення неформальної коаліції причорноморських країн, спроможної стримувати російську агресію в регіонах Чорного і Азовського морів

17 жовтня глава Пентагону Ллойд Остін вирушив у тижневе європейське турне, під час якого, зокрема, відвідає країни Чорноморського регіону – Грузію, Румунію та Україну, щоби «запевнити союзників і партнерів у підтримці Америки їхнього суверенітету перед лицем російської агресії». Завершиться його поїздка в столиці Бельгії – Брюсселі, де він візьме участь у засіданні міністрів оборони НАТО.

Пан Остін прибуває до Києва у вівторок, 19 жовтня.

В межах візиту він зустрінеться із найвищим політичним і військовим керівництвом нашої країни – президентом Володимиром Зеленським та главою Міноборони Андрієм Тараном, з якими обговорить прогрес України в реалізації реформ оборонної промисловості, необхідних для руху вперед її євроатлантичних прагнень, двостороннє співробітництво та безпеку в Чорному морі.

Візит глави Пентагону – подія непересічна

23 серпня 2017 року міністр оборони США вперше за десять років відвідав Україну. Цим міністром був Джеймс Меттіс.

«Він тоді взяв участь в урочистих заходах, присвячених Дню Незалежності нашої країни, а також зустрівся з президентом України Петром Порошенком і своїм українським колегою Степаном Полтораком», - розповідає Укрінформу заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь.

Візит Меттіса хоч і не став проривним, але…

Джеймс Меттіс та Степан Полторак / Фото: The New York Times
Джеймс Меттіс та Степан Полторак / Фото: The New York Times

«Заклав підвалини для початку поставок Україні летального озброєння для відбиття російської агресії», - наголошує капітан I рангу в запасі, керівник військових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павло Лакійчук.

«А ще – США тоді ухвалили остаточне рішення про передачу протитанкових систем «Джевелін», - доповнив колегу пан Самусь.

Що стосується нинішнього візиту Ллойда Остіна, то, кажуть експерти, відбувається він в інших геополітичних умовах. Тож і очікування від нього інші.

Слід зазначити, що чотиризірковий генерал Остін не просто американський урядовець. Він колишній командувач Центрального оперативного командування США USCENTCOM, спеціаліст по «гарячим точкам». І нинішній візит відбувається в межах більш широкої «Чорноморської» його поїздки.

«Генерал Остін, як уже відомо, відвідає Румунію, Грузію, Україну, а потім в Брюсселі він планує зустрітися з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Виглядає так, що США і НАТО нарешті визначилися зі своєю стратегією протистояння Росії на південному фланзі. І відбувається формування неформальної коаліції для реалізації «Чорноморської стратегії». Визначення конкретних заходів стримування Росії – не компетенція міністра оборони. Це буде визначатись Європейським командуванням (USEUCOM) у взаємодії з відповідними структурами НАТО і причорноморських союзників. Задача Ллойда Остіна – надати політичний імпульс цим зрушенням», - акцентує керівник військових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ».

«Україна, Грузія, Румунія… Ці країни є Чорноморськими партнерами і союзниками Сполучених Штатів. Вочевидь, саме на них, а не на Болгарію чи Туреччину, США сподіваються опиратися в регіоні», - каже заступник директора ЦДАКР. І додає, що цей візит є стратегічно важливим: «Сподіваюся, що США і НАТО нарешті сформують власну стратегію у Чорному морі. Тому що, на жаль, такої стратегії у них до сих пір немає».

Глава Пентагону у Грузії
Глава Пентагону у Грузії

Це, якщо загалом. Натомість, що стосується конкретно нашої країни…

«Безумовно, для України це певний сигнал: з одного боку – сигнал «вибачення» за невідповідне, на думку українських і американських експертів, представництво Сполучених Штатів на саміті «Кримської платформи», а з іншого – меседж про підтримку євроатлантичного прагнення України», - вважає Павло Лакійчук.

Зустріч Ллойда Остіна з президентом Зеленським і міністром оборони Тараном, продовжує він, матиме і двосторонній воєнно-політичний і військово-технічний вимір.

«Військова допомога Україні США сягнула певної медіани і потребує «звірити годинники» в якому напрямку рухатися далі. Результатом, певно, будуть домовленості щодо напрямків військово-технічного співробітництва, допомоги в рамках Ініціативи зі сприяння безпеці України USAI тощо», - зазначив військовий експерт.

«Нещодавно – в серпні-вересні – відбулися дуже важливі контакти і візити, під час яких представники «Укроборонпрому» та міністерства стратегічної промисловості обговорювали з американськими колегами перспективні проекти в різних галузях – протиракетній, авіа- кораблебудівній тощо. Відтак, думаю, що глава Пентагону США, крім усього іншого, летить зафіксувати те, що було напрацьовано раніше, а також дати старт реалізації конкретним напрямкам роботи. Про що йдеться? Все залежатиме від того, як і про що домовляться сторони», - каже Михайло Самусь.

«Візит глави Пентагону – знаковий. Позитив для нас і в плані іміджевому (підтримка), і в плані матеріальному (надання допомоги). Якою може бути ця допомога? В питанні надання озброєння адміністрація Байдена лояльно до нас ставиться. Не виключаю, що може бути узгоджене, наприклад, питання про можливу передачу нам двох батарей тактичної системи протиракетної оборони «Залізного куполу», - стверджує військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов.

Президент України та міністр оборони США Ллойд Остін
Президент України та міністр оборони США Ллойд Остін під час візиту Зеленського до США

Другий вимір – євроатлантичні прагнення України. США виступає за підтримку членства України в НАТО, але наполягає на виконанні «домашнього завдання» у вигляді внутрішніх реформ.

«Під час зустрічі високопосадовців обов’язково йтиметься про реформи сектору безпеки України. Можливо, обговорюватиметься і участь України в операціях НАТО, розширення участі українських підрозділів в Силах реагування НАТО (NATO Response Force)», - підкреслив пан Лакійчук.

В Росії розуміють значення і наслідки поїздки Ллойда Остіна. Чи реагуватимуть?

На думку Олега Жданова, у Кремля з цього приводу цілком може трапитися істерика: «Не виключено, що РФ збільшить кількість обстрілів на Донбасі. Але нічого більше вдіяти країна-агресор не зможе».

Подібним чином висловився Павло Лакійчук. Він каже, що Москва, яка, граючи на протиріччях між причорноморськими державами, тривалий час вміло «змішувала карти» в формуванні системи регіональної безпеки в Чорному морі, також розуміє значення цієї поїздки і її можливі наслідки.

«Кремль буде, швидше за все, грати на підвищення ставок, загострення обстановки, намагатиметься внести розкол між причорноморськими державами-членами НАТО і партнерами. Втім, візит американського міністра оборони – це не початок процесу чорноморської безпеки, це вже його структурування. І завадити їм на цьому етапі буде досить складно», - запевняє експерт Центру глобалістики «Стратегія ХХІ».

Натомість Михайло Самусь наголосив, що нас узагалі не повинна цікавити реакція Кремля: «На сьогодні в нас є свої завдання і місія – відновити територіальну цілісність та суверенітет».

Все це ми повинні робити за рахунок нарощення економічної потужності, впровадження реформ, максимальної розбудови збройних сил, налагодження контактів із сильними світу цього – щонайперше зі США…

«А реакція РФ… Ну, якщо вони посилюватимуть обстріли українських позицій, то, нагадаю, що зараз є чітка команда від Головнокомандувача ЗСУ про те, що кожен командир може самостійно ухвалювати рішення стосовно відповіді. Тож якщо стрілятимуть – отримають у відповідь стільки ж само, а то й навіть більше», - каже військовий експерт.

Втім, продовжив він, Кремль навряд чи зараз піде на якесь загострення: «Зараз у Путіна насолоджуються черговою перемогою на газовому ринку. Вони розраховують, що коли зупиниться енергетика в Європі та в Україні – «расєя-матушка» тут же зможе прийти на допомогу».

Ну, на це й була розрахована вся ця гібридна комбінація, на яку, попри всю свою очевидність, адміністрація Байдена разом з керівництвом Німеччини чомусь погодилися.

«До чого все це призведе – побачимо. Втім, певен, що Україна вийде з цього достойно, а от як вийде Європа – це вже інше питання», - підсумував Михайло Самусь.

Мирослав Ліскович. Київ

Перше фото: Carlos Bongioanni/Stars and Stripes

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-